Милорад Павић живи вјечно

Александра Маџар
Милорад Павић живи вјечно

Бањалука - Прије тачно осамдесет пет година српска књижевна сцена није могла ни наслутити да ће се 15. октобра родити велики књижевник Милорад Павић, који ће у учмалу домаћу књижевно-традиционалистичку атмосферу увести модерне постмодернистичке трендове и чије ће име славити и у Европи.

Изузетни српски пјесник, романописац, књижевни историчар, преводилац и један од водећих постмодерниста Европе домаћу и свјетску славу стекао је романом "Хазарски речник" који је објавио 1984. године. Овај својеврсни лексикон у 100.000 ријечи критичари и публика брзо су прогласили незаобилазним штивом новог вијека. Многи критичари забиљежили су да је Павић писац чудесне имагинације и предводник европске постмодерне. Био је стручњак за барок и симболизам, преводилац Пушкина и Бајрона, професор универзитета, као и члан Српске академије наука и уметности од 1991. године до смрти, 2009. године. До данас Павићева дјела имају више од 80 превода у засебним књигама на различите језике широм свијета. Стручњаци из Европе, САД и Бразила номиновали су Милорада Павића за Нобелову награду за књижевност. Његово дјело и даље живи и живјеће, а овом умјетнику који је сликао ријечима домаћи писци веома су захвални.

- Када се појавио "Хазарски речник", за мене је то био прави мали "атомски удар". Модерно, "свјетско а наше", да се послужим савременом рекламном поруком, сложено а смислено... Колико тајанствених и тајновитих тунела и пролаза којим се знатижељни читалац креће с узбуђењем и знатижељом истраживача - присјетио се књижевник Ранко Павловић.

Читао је, како је рекао, Павића и раније, али од тада није пропуштао ниједну његову реченицу.

 -"Предео сликан чајем" показао је да он може бити и "једноставнији" и да његово дјело није само за "пробране" читаоце, што су и потврђивали и они који нису имали богато читалачко искуство - додао је Павловић.

На снагу "Хазарског речника" указала је и књижевница Александра Чворовић која открива да је његов утицај био пресудан и на томе му је, како је рекла, јако захвална.

- То је дјело најцјеловитије раскошне имагинације које је првенствено промијенило однос између дјела и читаоца, тражећи активно учествовање приликом читања. То је дјело неуобичајених поставки, чудесних снохватних слика и иновативних књижевних рјешења - истакла је Чворовићева.

Европски Борхес

За овог добитника бројних награда и човјека који је оставио српском народу право књижевно благо говорили су да је европски Борхес јер у својим дјелима, уносећи у њих научно и фантастично, обликује прозне форме и умјетничке свјетове који не престају да збуњују и плијене читаоце свуда у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана