Милисаву Савићу награда Петар Кочић

Приредила: Александра Маџар
Милисаву Савићу награда Петар Кочић

Мркоњић Град - Књижевник Милисав Савић, вишеструко награђивани романсијер и приповједач, проглашен је за овогодишњег добитника Кочићеве награде.

Ову одлуку саопштио је предсједник жирија угледни књижевни критичар Миљко Шиндић на отварању ликовног саборовања "Змијање 2016" које је организовано у оквиру програма 51. "Кочићевог збора" на Зеленковцу.

- Читаоци га познају и мислим да могу у његовим романима и приповијеткама да препознају не само своје вријеме, него и сами себе, људе који се боре за истину, правду, слободу онако како се борио Петар Кочић - каже Шиндић.

Срећу да се њена пјесма препозна као прозно и поетско остварење у слободарском духу Петра Кочића имала је ученица Основне школе "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке Селена Берић која је добила награду "Змијањче".

Кочићева награда и награда "Змијањче" биће свечано уручене добитницима 28. августа, на Кочићевом огњишту у Стричићима. Манифестација "Кочићев збор" биће званично отворена 21. августа у парку "Петар Кочић" у Бањалуци.

Ликовно саборовање "Змијање" ове године траје седам дана, окупља ликовне умјетнике из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а баштини традицију дугу 16 година. Слике настале на ликовном саборовању углавном су посвећене мотивима из литературе Петра Кочића и његовој личности. На Зеленковцу ће током тих седам дана стварати и ликовни умјетник Горан Ћиличанин.

- Прије свега се у ликовној умјетности бавим карикатуром и у томе сам, да кажем, најдаље отишао, тако да ми је блиска та Кочићева нит у размишљању, та сатира - каже Ћиличанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана