Милица Краљ за Глас Српске: Бура емоција у комаду Урнебесна трагедија

Мирна Пијетловић
Милица Краљ за Глас Српске: Бура емоција у комаду Урнебесна трагедија

Бањалука - Увек је задовољство радити великог писца као што је Душан Ковачевић. То је с једне стране и велика одговорност, али и велико олакшање, јер тумачите нешто у шта немате никакву сумњу.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" редитељка из Београда Милица Краљ која је почела рад са ансамблом Народног позоришта РС на култној драми Душана Ковачевића "Урнебесна трагедија".

- Комад можда сад и више говори о неким стварима које нас свакодневно погађају, него када је писан, пре 25 година. Увек се чини, без обзира што се историја понавља, да је сада горе и теже него што је било. У томе и јесте величина таквих комада, што временом добијају на квалитету и што су на известан начин пророчки. Уколико избаците пар одредница, добијете нешто што ће вероватно бити актуелно, нажалост, и за 20 година - сматра Милица Краљ.

Комад говори о стварима и људима које свакодневно сусрећемо и проблемима које нам се свакодневно дешавају, а успјешно је рађен на бројним позоришним сценама, те је снимљен и истоимени филм у режији Горана Марковића.

- Чињеница о актуелности таквих тема је с једне стране јако тужна, мада човек увек мисли да његов живот носи нешто ново и да први пут нешто доживљава. Међутим, с временом схватиш да се непрекидно дешава једно те исто - истиче редитељка која иза себе има успјешну каријеру у многим позориштима и која важи за стручњака с ким глумци обожавају да раде.

Када је у питању сам текст, редитељка наглашава да ће се држати онога што је Ковачевић поручио, с тим што ће се радња дешавати сада и у Бањалуци, а не у Београду прије 25 година.

- Ковачевић је врло добро прецизирао жанр у самој кованици наслова "Урнебесна трагедија". Док се ви урнебесно смејете, како радња одмиче, у једном тренутку вам заиста постаје мучно - истиче Милица Краљ.

Она каже да се у Народном позоришту РС људи уопште нису промијенили да јој, у ствари, "делују и млађи него што се сећа".

- Оно чега сам се ја бојала да се можда променило, а није, је оно што краси ово позориште, а то је једно здраво језгро у ансамблу који воли и чува свој театар и који подржава један другога, што је врло ретко и зато је овде лепо радити. Потпуно се човек подмлади и сети зашто се у ствари и бави овим послом - истакла је редитељка.

Када је у питању публика која посјећује театар, Милица Краљ сматра да је има у позориштима и, како каже, пресрећна је због тога.

- С друге стране, све је мање новца за позориште, али оно ће се угасити онога тренутка када не буде више људи који буду хтели да га гледају. Чини ми се да се много "ради" на уништавању позоришне публике, јер се уништава и укус публике и некако се интересовања људи формулишу у другу страну, ка неким другачијим интересима. Просто људи немају ни стрпљења да гледају позоришта, а они који би хтели немају пара, али хвала Богу, постоје људи довољно луди да воле позориште и захваљујући њима ми и даље опстајемо и искрено се надам да ће млади људи заволети позориште и редовно га посећивати - каже Краљ.

Она сматра да добра представа увијек има публику, без обзира на тематику.

- Управо из тог разлога је Душан Ковачевић мајстор, зато што он спакује тему у нешто што људи врло радо гледају. А онда се заправо смрзну када виде ко су и у шта су се претворили и какво је друштво у којем живе. Док гледају, на известан начин у томе уживају. То је велико мајсторство - закључила је Милица Краљ која премијеру "Урнебесне трагедије" у Народном позоришту РС најављује за почетак марта ове године.

Ансамбл

- Велико ми је задовољство што поново радим са ансамблом Народног позоришта РС. Напросто их обожавам. Они су ретко посвећени људи који воле театар и пуни су позитивне енергије и зато не сумњам да ћемо имати добру представу. Трудићемо се сви заједно и зато сам ту са великом радошћу - рекла је Милица Краљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана