Милица Чвокић. академски графичар и аниматор за “Глас Српске”: Умјетници важна подршка једни другима

Илијана Божић
Милица Чвокић. академски графичар и аниматор за “Глас Српске”: Умјетници важна подршка једни другима

БАЊАЛУКА - Да су дјела и стварање одраз онога што људе обликује као личности и што храни њихов дух потврдила је креативна и талентована Милица Чвокић, академски графичар, аниматор и илустратор.

Према њеним ријечима свако од нас има своју перспективу гледања на ствари које га окружују, а неки умјетници се често не боје показати ту своју истину, нити повиновати наметнутим правилима која филтрирају поглед на свијет.

- Феномен “извлачења” елемената знала сам именовати колажирањем осјећања, увјерења, естетике, знања, средине, односа према себи, према природи, па и према сопственом раду. Сматрам да се тај колаж читавог живота надограђује, расте и мијења - рекла је Чвокићева за “Глас Српске”.

Након завршене архитектуре и графике, она је уписала анимацију те на тај начин повезала сва знања која је испољила у пројектима као што су илустроване бајке за дјецу “Авантуре Трбе и Дугог” те илустрације најпознатије кошаркашице БиХ Разије Мујановић за пројекат “Жене БиХ”.

- Поред поменутих дјела завршила сам и илустрацију још једне дјечије књиге која је у процесу постпродукције те илустрације за документарно-анимирани филм “Устанак”, бањалучког режисера Игора Тешића. У протеклом периоду радила сам на кратким анимираним филмовима везаним за тему нулте толеранције насиља над женама, за “UN Women” – испричала је Чвокићева и додала да је један од важнијих и прошлогодишњи анимирани филм за Фондацију “Удружене жене”, који је реализован у сврху промоције нових законских оквира на подручју Брчко дистрикта.

Истакла је да радо учествује у таквим пројектима првенствено због битности теме, али и креативне стратегије у осликавању проблема који захтијевају другачији и пажљивији приступ.

- Ту су и кратки анимирани филмови за дјецу, у којима се потпуно препустим својој режији, машти и довитљивости, гдје је граница једино рок продукције пројекта. У анимацији волим бити са сваким пројектом јединствена и другачија – објаснила је Чвокићева.

Казала је да јој је од свих анимација најдража 2Д и то традиционалнији приступ, који се ради кадар по кадар.

- Занимљиве су и остале технике те различитост у приступу рада, као и комбинација истих. Све док се ствара илузија покрета која прича причу, без обзира на коришћену технику, гдје естетика, сценарио и режија подржавају структуру и идеју дјела, креира се “актуелно” – сматра Чвокићева.

Нагласила је да иако је 3Д ЦГИ анимација одавно на првом мјесту, 2Д технике као и стоп-моушн не одумиру.

- Оне држе јаку позицију у ауторским филмовима те су тренд у рекламама и анимираним спотовима промотивних и образовних анимираних приказа - додаје умјетница.

Нагласила је да се њен рад огледа у образовању, култури, покретачком набоју и умјетности.

- Инспирација је увијек дио захтјева пројектног задатка, личних склоности и естетике, истраживања визуелног, значења у дјелу, и наравно тренутног расположења, дана, доба године. Све утиче на атмосферу која је као материца за дато дјело - рекла је Чвокићева.

Према њеним ријечима све док постоје људи који стварају и институције које то подржавају, као и сами конзументи културе и умјетности постоји културна сцена.

- Примијетила сам да продукција расте те да умјетници стварају и покушавају да живе од свог рада. Похвално је што се ми, умјетници и ствараоци умрежавамо све више. Слобода је стање ума - навела је она.

Нагласила је да тренутно ради на једном музичком анимираном споту те да је у плану израда великог мурала.

- Након тога ћу се посветити својим ауторским пројектима који су дуго чекали на полици да се формирају сви услови за њихово неометано стварање – закључила је Чвокићева.

Порука младима

Она је нагласила да је таленат прва степеница ка циљу, али да је потпуно минорно у односу на особину посједовања воље и истрајности.   

 - Треба имати неки план који ће вас водити, а за испуњење истог имати уз то вољу и љубав према раду. Наглашавам ријеч рад, а не посао или струку, управо из разлога што ће се десити моменти у стварању, у послу који неће увијек бити интересантни, али етика и однос према сопственом дјелу ће вас дефинисати као умјетника, клијента, радника и особу. Интересовања и професије се могу мијењати и тога се не треба бојати. Од умјетности или креативног рада се може живјети, али мора се галопирати напријед, ширити знање и трудити се да бисте били најбоља верзија себе - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана