Милета Продановић, сликар и књижевник, за Глас Српске: Сусрет са Црњанским исписан кистом

Мирна Пијетловић
Милета Продановић, сликар и књижевник, за Глас Српске: Сусрет са Црњанским исписан кистом

Бањалука - Изложба која обједињује низ контроверзи, личних и емотивних прича, али и сјећање на сусрет са Милошем Црњанским, настаје у умјетничкој радионици угледног београдског сликара и књижевника Милете Продановића.

Поставка би требало да буде представљена јавности сљедеће године у Галерији "Надежда Петровић" у Чачку, а Продановић је у разговору за "Глас Српске" открио шта га инспирише у стварању нових дјела.

Он је и вишеструко награђиван књижевник који се припрема да пише нови роман, али признаје да је у посљедње вријеме више "ликовни уметник, него писац".

- Када сам био једанаестогодишњи дечак Милош Црњански је добио "Дисову награду" у Чачку, а уручење је било управо у галерији "Надежда Петровић". Тачно се сећам и места где је стајао. Отац ми је у једном тренутку рекао да одем код њега да узмем аутограм, што сам и учинио држећи у руци парче папира - присјетио се Продановић сусрета са славним писцем.

Црњански га је питао да ли су му родбина Продановићи из "Сеоба", али он није имао одговор на то питање. 

- Наравно, притрчали су неки старији људи да ме изваде из тог "соса", али било како било, и даље имам живо сећање на то упознавање. Касније, када сам одрастао и открио величину тог писца, папир на коме пише "Милети Продановићу. Милош Црњански" залепио сам на књигу "Дневник о Чарнојевићу". Управо ће та књига са вредним папирићем бити један од експоната моје изложбе - испричао нам је у даху Продановић.

Такође, главни јунак изложбе биће управо Продановић из "Сеоба" о коме је наш саговорник дуго истраживао како би сазнао што више детаља. Истраживање је, каже, било дјелимично успјешно.

- Оно што нисам успео је да дођем до портрета тог човека, који је насликан 1744. године у Грацу руком сликара Јохана Баптиста Раунахера. Судбина тог портрета се може пратити до 1914. године, а после тога му се губи сваки траг. Међутим, успео сам да реконструишем тај портрет на основу разних извора - каже Продановић.

Истиче да ће то бити једна изложба која ће се фокусирати на његову породицу, а оно што је интересантно је да ће у оквиру те поставке бити представљен и рад који је излаган у Бањалуци и зове се "Краљевска шоља за белу кафу". И овај експонат прати интересантна прича.

- Мој отац је рођен близу места Таково гдје је подигнут Други српски устанак и где су локални политичари хтели да направе плезир тадашњем владарском пару Александру Обреновићу и Драги Машин. Сазидали су им дворац који су опремили луксузним предметима. У њему они нису провели ниједну ноћ, него су само једном ручали. Будући да су били бесни на своје локалне власти и на краљевски пар, сељаци су одмах запалили тај дворац, а они луксузни предмети који су сачувани продати су на аукцији 1905. године. Мој прадеда је био купац једног дела тих предмета - испричао је Продановић.

Прича даље иде, како каже наш саговорник, до његове мајке, која је од своје свекрве 1957. године добила на поклон једину преживјелу шољицу из тог сервиса са краљевским монограмом "Александар Обреновић".

- Тај мој рад је заправо фотографија те шољице у контексту данашњег Такова. Постоји још један занимљив детаљ, за изложбу ћу припремити један видео-рад, који ће представити делове дневника мог деде из Првог светског рата - рекао је Продановић.

Монографија

Милета Продановић је у сриједу увече био гост Музеја савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци, гдје је промовисао монографију "Инвентарска кутија Марије Драгојловић", чији је он аутор. Поред њега и саме Драгојловићеве, чија је изложба постављена у овој културној институцији, на промоцији су надахнуто говорили и рецензент књиге др Јован Чекић и дизајнер Исидора Николић у име Фондације "Вујичић" која је и издала ову интересантну монографију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана