Миленко Јевђевић: Пут од официра до књижевника

Сретен Митровић
Миленко Јевђевић: Пут од официра до књижевника

Рогатица је позната по плејади добрих умјетника - сликара, пјесника, књижевника, афористичара, сатиричара. Међу њима је и пјесник, а однедавно и писац приповједака, официр Миленко Јевђевић.

Још док је био под опасачем, у њему се родила идеја да јед на све што се око њега дешавало замијени нечим љепшим.

- Искористио сам таленат који сам исказао још у ђачким данима, посебно док сам био у Војној гимназији, када су моји писмени радови на задату тему били високо оцјењивани и завриједили диплому "Светозар Марковић", коју сам добио као једини ученик Војне гимназије у свим генерацијама. Одлучио сам се да пишем пјесме. У почетку су оне биле за погинуле другове и пријатеље, љубавне и родољубиве - каже Јевђевић.

Редале су се пјесма до пјесме и на наговор познаника скупио их је у једну цјелину и 1994. штампао у збирци под насловом "Теби". Већ 1997. долази друга збирка, којој је дао наслов "Ја ти се враћам", а 2001. трећа, са насловом "Пјесме", уз све боље оцјене стручњака и читалаца.

То показује и дио рецензије за збирку "Ја ти се враћам", у којој Слободан Ристовић казује:

- Поезија Миланка Јевђевића нараста као тесто славског колача. Умјесто квасца упија љубав према човеку, према мајци мученици, земљи, према Ђедовом завету, Очевом и оном своме, који даје војник када све поменуто сколи нечаст и несрећа.

И поред свакодневног посла, Миленко је ових дана издао нову књигу. Ријеч је о збирци приповједака под насловом "Прст пуковника Зека", чији је издавач Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Бањалуке. Рецензенти књиге били су Ранко Павловић из Бањалуке и Милица Бакрач из Никшића.

Прву промоцију нове књиге Јевђевић је ових дана одржао у родној Рогатици. Промоција је одржана уз пуну подршку Народне библиотеке, чији је директор Анђелка Ђерић, професор српског језика, била и један од промотора. У књизи су, рекла је она, четири приче о дешавањима у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, двије поратне и двије биографског карактера, те једна путописног карактера из савременог доба.

- Заједничко свим причама је света вјера у побједу храбрости и величине људскости која је укоријењена у хришћанском и православном достојанству бића. Аутор умјетничком ријечју продире у загонетке живота и одгонета смисао човјековог присуства у свијету кроз упознавање истинских људских вриједности - додала је Ђерићева.

Бдијући над рукописним приповијеткама Миленка Јевђевића, рецензент Ранко Павловић опет рече:

- Попут древних хроничара, који су се трудили да о свом времену оставе поуздане писане трагове, Миленко Јевђевић филигранском прецизношћу, с посебним смислом за детаљ, углавном реалистичким поступком, приповијеткама аутобиографског карактера увјерљиво свједочи о посљедњим деценијама двадесетог вијека. Настоји и успијева у томе...

Јевђевић ускоро планира да доврши и објави нову књигу поезије за дјецу, али не као некакав строго обавезујући и "по сваку цијену" скројени план.

Биографија

Миленко Јевђевић је рођен у селу Кујунџијевићи код Рогатице. Са петицама у ђачким књижицама Миленко је примљен у Војну гимназију у Београду, коју је завршио са одличним успјехом. То му је отворило врата Војне академије копнене војске бивше ЈНА у смјеру везе. Школовање на Академији окончао је са просјечном оцјеном 9,30 и са репутацијом најбољег у класи имао је прилику да бира гарнизон у којем ће наставити службовање. Опредијелио се за Ужице. Потом је уписао Генералштабну школу и завршио је у рекордном времену са просјечном оцјеном 9,43. Након реформе војске у БиХ, 2001. скинуо је униформу и прешао у цивиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана