Милан Лане Гутовић за Глас Српске за Глас Српске: Културу спасава седма генерација богаташа

Александра Глишић
Милан Лане Гутовић за Глас Српске за Глас Српске: Културу спасава седма генерација богаташа

Култура не може без донатора. Никада новац за уметност не донира прва генерација богаташа. Прва је гладна и једе, а тек седма открива лепоту која се зове уметност. То се кроз историју дешавало код италијанских породица, каква је била Медичи. А наши богаташи још једу па чекамо генерацију која ће донирати за културу.

Рекао је ово за "Глас Српске" великан српског глумишта Милан Лане Гутовић, једнако познат по сјајним ролама и бритким опаскама на рачун актуелне ситуације у друштву и умјетности.

* ГЛАС: Јунак Ваше нове монодраме "Украђена личнос'" је већ освојио публику. Шта је био окидач да он настане?

ГУТОВИЋ: Ситуација у којој се налазимо. Не срља само наш народ у неко потпуно безнађе, него цело човечанство. То се примећује на свакој манифестацији, почевши од драмских текстова, преко начина шишања младића. Види се одсуство идеје, људи копирају најпримитивније ствари попут пирсинга. Нема никакве оригиналности. А мој нови јунак је прототип наших бизнисмена.

* ГЛАС: Ове године навршава се 50 година откако се бавите глумом. Хоћете ли то прославити?

ГУТОВИЋ: Никада ниједан јубилеј нисам обележио. Довољна ми је популарност коју имам. А иначе слава и успех са собом носе нешто вулгарно. Пораз би ми више одговарао.

* ГЛАС: Пратите ли актуелну позоришну продукцију?

ГУТОВИЋ: Не волим позориште. А не волим га зато што гњави као представа "Олимп", која је на "Битефу" трајала 24 часа. Поготово не волим да будем у публици. Зато представе гледам из довратка излазних врата, да када изађем нико не примети. Када са сцене почну да ме гњаве глумац, редитељ или композитор извучем се из сале као квадратни корен.

* ГЛАС: Не можете да заобиђете представу "Олимп", која је подигла прашину на "Битефу"?

ГУТОВИЋ: Нисам гледао ту представу, јер је немогуће одгледати комплетну. Једино ако имаш поремећај па не можеш да спаваш. Уосталом, ако извођење представе траје 24 часа, онда може да траје и седам година. Зашто да ситничаримо? Ево рецимо нека "Битеф" траје вечито, нека укључе камере, снимају без престанка и емитују на телевизији.

* ГЛАС: Најпознатији сте по филмским улогама, за шта сте и награђени "Златном ареном". Како оцјењујте новије српске филмове?

ГУТОВИЋ: Гледао сам неке филмове, а неке сам покушавао да гледам. Свидео ми се "Монтевидео, Бог те видео" у коме сам открио редитеља Драгана Бјелогрлића. Што се тиче кинематографије, још смо у фази бездушног псовања, али лагано улазимо у воде у којима ће се десити неки добар филм.

Мјесечно 24 наступа

* ГЛАС: Да ли ускоро започињете неке нове пројекте?

ГУТОВИЋ: Имам 24 играња представе "Украђена личнос'" овог месеца и после тога идем у Аустралију. Немам времена ни за какве пројекте и ни за шта што би могло да се рачуна у неки мој план за следећу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана