Миладин Берић: Књига нас најбоље представља у свијету

Александра Маџар
Миладин Берић: Књига нас најбоље представља у свијету

Бањалука - Изузетно је битно да у времену када се не чини готово ништа у представљању српске књижевности ван граница региона, дјела наших писаца угледају свјетло дана и у другим земљама. На тај начин се јасно види да постојимо и пишемо.

Испричао је ово за "Глас Српске" бањалучки књижевник и афористичар Миладин Берић истичући значај награде "Наџи Наман" коју је добио у Либанону у Азији и једини је лауреат из Републике Српске.

- Чињеница да ово признање долази не само из друге земље него чак са другог континента даје одређену тежину и свакако ми много значи - каже Берић.

Ријеч је о награди која је установљена 2002. и додјељује се за књижевно стваралаштво које својим садржајем и стилом испуњава високе естетске критеријуме и доприноси развијању основних људских вриједности. Циљ признања је подстицање објављивања и представљања књижевних радова на глобалном нивоу.

- Посебно ме радује што сам награђен за поезију која је наткривена афоризмима, односно сатиром - истакао је Берић који је добио признање у категорији "Цреативитџ призе" - за изразиту креативност у поетском стваралаштву.

Додатну драж цијелој причи, како је рекао, даје чињеница да ће се његова поезија наћи у зборнику награђених радова који ће бити објављен на енглеском и арапском језику.

Пошто овај књижевник посебну пажњу у свом стваралаштву посвећује афоризмима, каже да се на тај начин најозбиљније шали.

- За разлику од лирике гдје покушавам да будем сложено једноставан, афоризам ми омогућава да будем једноставно сложен - објаснио је Берић.

Додаје да су афоризми које неки називају и дриблинг духа, заправо романи у малом, а да у нашем убрзаном времену представљају најпопуларнију сатиричну форму у којој је могуће са веома мало ријечи рећи много. Сматра да је афористичар истовремено пјесник, филозоф, бунтовник, видовњак... што му свакако даје посебност.

- Између лошег и доброг афоризма често може да стоји само једна ријеч, јер они не трпе опширност већ морају да буду исклесани до краја - нагласио је Берић.

Осврнуо се и на стање у домаћој књижевности, односно на његову омиљену област.

- Чињеница је да афоризме нису занемарили књижевници у Српској који их одлично пишу. Управо је изашла Антологија афоризама на руском језику у којој се налазе дјела десетак аутора из РС. Међутим, ову форму заборавили су сви други из нашег друштва - казао је Берић.

Нова збирка

- Моја поезија је посебно цијењена и популарна на интернету. Недавно сам завршио нову збирку стихова под радним насловом "Улицом дванаест звјездица" која представља пресјек поетског стваралаштва у посљедње три четири године. А сада радим на књизи за дјецу, односно тинејџере - каже Миладин Берић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана