Милад Обреновић - Пјесник тренутка

Сретен Митровић
Милад Обреновић - Пјесник тренутка

Три књиге афоризама, три поезије, двије хумористичко-сатиричне поезије, двије поезије за дјецу и Зборник афоризама је учинак Милада Обреновића, књижевника из Рогатице од 1999. године, када је објавио прву књигу афоризама "Додири", до посљедње књиге поезије за дјецу "Јаје јајету је тата", која је изашла из штампе ових дана.

- Поезијом сам се почео бавити још у ђачким клупама основне школе. Неколико мојих пјесама објављено је у тадашњој "Веселој свесци" и "Малим новинама" - каже о почецима свог књижевног стваралаштва овај, подједнако плодан сатиричар и пјесник лиричар са обала бистре и брзе Ракитнице.

- У студентским и момачким данима писао сам лирска остварења, али сам све то приписивао младалачком заносу и заљубљености у поезију и жене, а да будем искрен, никад нисам мислио да ћу једног дана постати књижевник - истиче Обреновић.

Када је у питању пјесничко стварање, он истиче да је то резултат углавном тренутне инспирације и то најчешће ноћу. Понекад, каже Обреновић, напише пјесму и на задату тему. Афоризме опет пише "на прву", али има и оних који више пута иду на "брушење, глачање и затезање до жељене оштрине".

- Афористичареве ријечи и језик су оштрији од сабље. Они су посебан сој који има четворе очи и четворе уши, брзу мисао и оштру оловку и још понеко чуло више. Све оно што виде и чују, уоче или осјете, а не уклапа се у нормалне стандарде, моралне и људске врлине или правила понашања у времену и простору, они кроз афоризам, а то ће рећи што краће, језгровитије и снажније пренесу на папир, свако према својим могућностима да би им срцу било лакше - појашњава Обреновић.

На такав начин, сматра овај афористичар, другима би можда олакшали муку или их разонодили, насмијали, неке забринули или наљутили, зависно од тога колико ко нађе, или се нађе, у ономе шта је "писац хтио рећи". Он додаје да је афоризам лијек за многе болести, али га не може свако прописивати.

Обреновић је члан Удружења књижевника Србије, али не и Републике Српске.

- Неколико клубова и појединаца из књижевности и културе из Србије препознало је квалитет мога рада и доставило Удружењу потребне радове и податке и предложило ме за пријем у чланство Удружења књижевника Србије. На моје велико задовољство и срећу, примљен сам на децембарској Скупштини 2010. године. А што нисам члан Удружења књижевника Републике Српске лако је одговорити. У том Удружењу се годинама није радило ништа и био је хаос. Сада је и ту нешто кренуло, али и даље је много егоизма, нерада и  опструкције - закључује Милад Обреновић.

За свој књижевни рад у области афоризма, поезије, здравица,  епиграма и кратке приче, Милад Обреновић је чак 36 пута награђиван. Од свих награда, истиче да су му најдраже "Златни афоризми" у Мркоњић Граду поводом 1. априла и Дана шале, "Милошев свитак" за књигу "Згужвани божури" за његовање и очување родољубивих традиција у поезији од Удружења ратника и потомака 1912-1920.

Стваралаштво

Пјесме и афоризми Милада Обреновића објављивани су у 11 зборника афоризама, пет антологија афоризама и 23 зборника поезије и више дневних и недјељних листова и часописа у Републици Српској и Србији, а неки су превођени и у иностранству. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана