Милад Обреновић: Афоризми златна вриједни

Сретен Митровић
Милад Обреновић: Афоризми златна вриједни

Рогатица - Књижевник Милад Обреновић из Рогатице, може да се похвали са 36 награда, а посебно је поносан на двоструки "Златни афоризмом".

Овај мајстор афоризма добио је признања и за поезију, здравице и епиграме, а "злато" је стигло од Клуба умјетничких душа у Мркоњић Граду. Једнако драга награда је и "Милошев свитак" којој је овјенчана књига "Згажени божури" о теми његовања и очувања родољубиве традиције. Ријеч је о признању које додјељује Удружење ратника и потомака Умјетничке колоније "Михајло Б. Протић" из Чачка.

Ниску признања ове године Обреновић је обогатио и новим. Поводом Светог Трифуна, 14. фебруара, на конкурсу Клуба умјетничких душа из Мркоњић Града припала му је прва награда и диплома за најсензуалнију љубавну пјесму на тему "Чежњом те зовем". Рогатички књижевник освојио је жири пјесмом "Нада".

Првом наградом окитио се и на Свјетски дан шале - 1. априла, а позлаћени афоризам дошао је други пут за најоригиналнију сатиричну пјесму и најбољи епиграм на 13. јавном конкурсу хумора и сатире "Колико смо (про)пали". Награђени радови овог пјесника и сатиричара налазе се и у електронском зборнику организатора конкурса, мркоњићког Клуба умјетничких душа.

Није изостало признање ни на 11. Међународном фестивалу хумора и сатире "Бијељина 2014" одакле се Обреновић вратио са "Великом плакетом" за допринос сатиричном стваралаштву на српском језику у организацији.

- Ово је за мене једна од најдражих награда. Посебно ме радује што је на истом фестивалу награђен и велики српски сатиричар познат широм Европе Александар Баљак - каже Обреновић осврћући се на фестивал у организацији бијељинског Удружења афористичара "1. април" са Грујом Лером на челу.

Обреновићеви радови су посљедњих неколико мјесеци ушли у пет зборника који су објављени у Нишу, Суботици, Чачку, Вукосављу и Бијељини. Награђен је и у Вршцу, Ћуприји, Тителу, Врбасу, Пожеги и Златибору.

Са новим књигама недавно се представио љубитељима писане ријечи у Вишеграду у организацији Народне библиотеке "Иво Андрић" када је промовисао двије поетске збирке за дјецу. Ријеч је о дјелима "Ко је јајету тата" и "Чудо невиђено".

Најмлађи читаоци

Предсједник Друштва библиотекара Републике Српске Стојка Мијатовић истиче да Милад Обреновић у својој поезији за дјецу исказује велику искреност према најмлађим читаоцима. Додаје да овај писац добро одабраним темама ствара пјесничку слику која  на шаљив, али и бајковит начин учи и подстиче дјецу  на размишљање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана