Мики Маус постаје јавно власништво од 1. јануара

ГС
Мики Маус постаје јавно власништво од 1. јануара

Мики Маус ући ће у јавно власништво од 2024. године, мало више од 95 година након што је створен 1. октобра 1928.

Када је Мики први пут нацртан, ово право важило је 56 година, али га је компанија прво продужила на 75, а потом и на 95 година.

То значи да он није више само власништво Волта Дизнија и да ће моћи да га користе и други бар у теорији.

Свако ко би хтио да користи његов лик мораће ипак да буде веома опрезан. Мики Маус може се користити само у оригиналном облику, у ком је нацртан те 1928. године, али не и тако да људи помисле на бренд Дизни, преноси 24sedam.rs.

Подсјетимо, током једног путовања у Њујорк, Дизни је замислио своју најпознатију креацију, коју је изворно назвао Мортимер, али на приједлог супруге касније га је назвао Мики.

Ауторство над Микијем Маусом одавно је предмет расправе и постоје неки истраживачи који сугеришу да је творац најпознатијег миша био Аб Ајверкс. Мики Маус је премијерно приказан 15. маја 1928. године у кратком нијемом анимираном филму “Plane Crazy”, али филм није пробудио велико интересовање. Захваљујући помоћи бизнисмена Пата Пауерса, Дизни је снимио звучни филм који је назвао “Пароброд Вили”.

Филм је постигао велики успјех, а од тада сви Дизнијеви филмови су звучни и сам је давао глас својим јунацима – Микију Маусу све до 1947. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана