Михајло Јанкетић за Глас Српске: Повјерење публике као највећа награда

Жељка Домазет
Михајло Јанкетић за Глас Српске: Повјерење публике као највећа награда

Источно Сарајево - Сваки пут играјући на сцени и пред публиком у Источном Сарајеву доживео сам неизмерну љубав и поверење. Не може да прође ништа што је фалш и кич. То је нешто што је посебно и другачије.

Рекао је ово за "Глас Српске" бард српског глумишта Михајло Миша Јанкетић поводом гостовања у Источном Сарајеву на Међународном фестивалу малих сцена и монодрама. Он је заједно са младим и талентованим ансамблом Славија театра из Београда публици дочарао причу представе "Карамазови/Сабласни Ерос" која је рађена по великом дјелу руског писца Фјодора Михајловича Достојевског "Браћа Карамазови".

Јанкетић је трећи пут за 19 година фестивала наступио пред публиком у Источном Сарајеву и, како је рекао, сваки пут се наново одушеви дивном енергијом којом људи у Источном Сарајеву зраче.

- То поверење које добијамо је, на крају крајева, највећа и највреднија награда и сатисфакција за овај наш врло сумњив позив којим се ми бавимо целог живота. Сваки пут сам то овде доживео. То је нешто што је посебно - рекао је Јанкетић.

Додао је да је по васпитању класично образован човјек и одњегован на класици.

- Ово је било једно дајџест издање једног племенитог дела Фјодора Михајловича и у почетку сам био јако сумњичав да ли ће то можда допрети до публике, јер сам сигуран да у данашње време, нажалост, имамо чињеницу са којом се морамо помирити, да јако мало људи чита. Међутим, ушао сам у овај посао са вером - каже Јанкетић.

Како оцјењује познати глумац, ова представа има три могућности - да ће можда бити тако интригантна да ће неке људе "наговорити" да прочитају не само "Браћу Карамазове", него и још неко од великих дјела Фјодора Михајловича Достојевског, или да ће можда схватити да их Достојевски не интересује и неће да се баве њиме.

- У сваком случају је добитак. Такође, велико је задовољство што смо успели да направимо представу која је једна емотивна, духовна вреднота која је успела да заинтригира публику без обзира на то да ли су читали Достојевског. Дакле, те моје претпоставке биле су исправне - закључио је Михајло Јанкетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана