Мићаловић: "Било једном у Србији" је прича о визионарима

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала Тањуг Рефлектор била је глумица Слобода Мићаловић која је говорила о улози у предстојећем филму "Било једном у Србији" и у представи "Алиса у земљи страхова".

Мићаловић је рекла да је тема о којој говори "Било једном у Србији" "врло корисна и надасве неопходна", јер се у филму не говори о неком граду у Енглеској него о Лесковцу у Србији, који је између два рата "могао да парира неком граду у Европи". Према њеним речима, филм говори о људима који су имали визије и били спремни да промене комплетно историју свог града, као Цоне, човек кога су прогласили мртвим, који се враћа у Лесковац и окупља оне који би могли да помогну да се нешто покрене. "Кад сам била мала памтим да су постојале жене које је чаршија прогласила из неког разлога урокљивим.

И та моја Рушка је жена урокљива и уседелица живи са мајком која је јако проблематична и додатно је спутава", рекла је глумица. Мићаловић је истакла да јој је било инспиративно да у филму оживи такву жену, због тренутка када скупи храброст да победи себе, своје страхове и да се супростави чаршији и слици коју је неко створио о њој. Истакавши да јој је у "Било једном у Србији" било јако занимљиво да се врати у епоху сценографијом и костимима, а у Лесковац дијалектом, Мићаловић је додала да је југ Србије "заиста специфичан, има нешто посебно".

"Кад се сећамо нечега то много боље звучи и изгледа у сјећању него у реалности У тој епохи врло је било тешко свим тим људима да живе, да се пробију. Био је рат, сиромаштво. Ништа није било тако романтично,,али кроз сећања изгледа са дистанце лепо", оцјенила је глумица. Упитана да ли воли играти епоху, Мићаловић је подсетила да је играла много таквих улога и да их заиста воли, и сматра да је глумачким сензибилитетом, фиозиономијом и душом ближа то периоду него данашњој испразности. Говорећи о својој улози у представи "Алиса у земљи страхова" Југословенског драмског позоришта, Мићаловић је оцијенила да је њена Краљица Херц "још и фина за оно што се дешава у реалном животу".

Према њеним рјечима, "сурова је реалност" да младу особу све више покушавамо да саплетемо када видимо да можда има потенцијал да нас прегази, умјесто да му помогнемо, пружимо руку и подјелимо искуство. "Комад је о томе колико да год јурио тебе ће вријеме побиједити. Вријеме је главни пријатељ и непријатељ. Кад каже у представи - било ти је додјељено одређено вријеме и баш сада је истекло. Човек управља судбином до одређене тачке", оцјенила је глумица. Мићаловић је додала да жене каква је Краљица Херц никад није вољела да види поред себе. "Влада комплетни хаос. И мушкарци су угрожени и жене. И то је разлог зашто се не сналазимо.

Морам подржати жене које желе да будемо равноправне, али кад кажемо равноправност - које су то границе?", упитала је Мићаловић. Према њеним рјечима, природа жена и мушкараца је другачија а "кључ је у поштовању а не да обарамо руке, ко би шта и колико требало да уради". "Нама јавним личностима се намеће да морамо да знамо одговор на нека питања. Постоје стручњаци као што су психолози, социјолози, који би требали да нам помогну, и да нам дају одговор", додала је глумица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана