Меша Селимовић Милисаву Савићу

Приредила: Цвија Мркоњић
Меша Селимовић Милисаву Савићу

Београд - Професор Милисав Савић добитник је књижевне награде "Меша Селимовић" за роман "Ла санс пареилле" у издању "Агоре", као најбоље дјело написано на српском језику у 2015. години.

Лауреат, коме ће награда бити уручена током марта, рекао је јуче да је лијеп осјећај освојеним наградама које носе звучна имена наше књижевности, као што су Стефан Првовјенчани, Вук Стефановић Караџић, Иво Андрић, Лаза Костић, Вељко Петровић, Душан Васиљев, Љубомир П. Ненадовић, додати и награду великог Мехмеда Меше Селимовића.

Савић је поручио колегама, чије су књиге биле једнако добре, да не посустају и да их награде неће мимоићи.

Он је овом приликом детаљно описао свој први сусрет са Селимовићем, са којим је урадио интервју за "НИН", уочи изласка из штампе романа "Тврђава", а затим и два разговора за "Младост" и "Књижевну реч".

- Био је то саговорник од којег је млади писац и новинар имао шта да научи. И не само он - казао је Савић.

Што се награђеног романа тиче, Савић каже да је јасно ставио до знања да је свом јунаку дао име по Хасану из "Дервиша и смрти", те закључује да љепше име није могао изабрати.

- Захваљујем свима који су гласали за мене. Ова награда показује да је наша критика жива. Што у овом времену, када се књиге све мање читају и када се о њима све мање пише, уопште није мало - истакао је Савић.

Новинар Драган Богутовић, који је заједно са Огњеном Лакићевићем основао награду, истакао је да се велики жири "Вечерњих новости", састављен од 49 књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара окупио 28. пут и још једном потврдио да је награда "Меша Селимовић" специфична и јединствена, не само у Србији већ и у региону.

- Драж жирирања се претвара у прави културни ритуал, јер се избор најбољих дела обавља јавно, пред најширом читалачком публиком, што оставља минималну могућност евентуалног лобирања за поједине писце - навео је Богутовић и додао да изабрани критичари припадају веома различитим генерацијама и заговорници су различитих књижевних поетика.

Осим Савићеве књиге великим бројем гласова могу да се похвале и књиге Вулета Журића "Република Ћопић", Петра Цветковића "Поглед с трема", Слободана Зубановића "Старац и песме", те Томислава Маринковића "Невидљива места".

Чланове жирија чинили су стручњаци из различитих средина и градова Београда, Новог Сада, Ниша, Смедерева, Крушевца, Младеновца, Бањалуке, Бијељине, Новог Пазара, Зрењанина, Сомбора, Косовске Митровице, Вршца и других.

Збрајање гласова

Пристигли гласови свакодневно су објављивани на страницама "Вечерњих новости", а гласање је завршено јуче.

- Критичари су ове године предложили 118 књига, а "Мешину" награду убједљиво је, са 17 гласова, добио Савић - казао је Драган Богутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана