Меморијал Надежда Петровић у Чачку: Сусрет и повезивање различитостима

Миланка Митрић
Меморијал Надежда Петровић у Чачку: Сусрет и повезивање различитостима

ЧАЧАК – “На југ, на југ! Идемо на југ!” назив је изложбе јубиларног 30. Меморијала Надежде Петровић, који је овог викенда отворен у Чачку, извођењем перформанса “Горго” Лале Рашчић, а којом ова манифестација обиљежава 60 година постојања.

У оквиру ове најстарије и једне од најважнијих манифестација посвећених визуелној умјетности на простору Србије, на 11 локација представиће се двије умјетничке групе и 28 умјетника из региона, које је изабрала селекторка, музејска савјетница и директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић.

Она је објаснила да јој је била част што је бирала умјетнике овог јубиларног Меморијала.

- Његова повезаност са сјећањем на познату чачанску умјетницу, најзначајнију на овим просторима, посебна је обавеза која овој манифестацији даје још већи значај. Ово је мјесто посебног сусрета, спајања и дружења умјетника. Због тога је број од 30 умјетника одређен као посебна симболика, на начин на који је Надежда, конципирајући изложбу прве југословенске колоније, настојала да укључи умјетнике из Бугарске - рекла је Вујковићева.

Основна идеја овогодишњег догађаја јесте да манифестација буде мјесто спајања, окупљања и сусрета не само умјетника, него и публике са савременом умјетношћу, што је назначено симболичним издвајањем умјетника из БиХ, Бугарске, Сјеверне Македоније, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе. Изложбом су посматране различите позиције свијета умјетности, укљученост и искљученост у главним токовима, миграцијска кретања, маргиналне групе, урбанизација и социјализација, а све пратећи географски, умјетнички и теоријски концепт.

- Селекторка меморијала је желела да ангажује све установе и тиме покаже значај ове смотре, будући да на 11 места имамо поставке, али имамо и мале просторе који су мали организми за себе, а заправо обједињени – истакла је

кустос - координатор 30. меморијала, музејски савјетник Мирјана Рацковић, нагласивши да је овај догађај значајан не само за град, него и за читаву државу.

Изложба “На југ, на југ! Идемо на југ!” биће постављена на 11 градских локација у Чачку у шест галеријских простора, а то су Уметничка галерија “Надежда Петровић”, Галерија “Рисим”, Дом културе, Међуопштински историјски архив, Народни музеј, Конак господара Јована Обреновића и на пет локација у јавном простору - Римски трг, Римске терме, плато испред Дома културе, излог Службеног гласника и Градски парк.

- Имали смо захтевне радове како наших, тако и уметника из региона, али смо имали и младе људе који су овде били ангажовани да помогну у поставкама - објаснио је  продуцент изложбе и кустос Галерије “Надежда Петровић” Предраг Живковић.

Поставка је медијски и визуелно разнолика, а обухвата разноврсне радове с акцентом на различитост њихових твораца и генерацијских позиција, те су тако заступљени ретроаванградни радови, дјела којима су приказани нови приступи сликарству, скулптури, цртежу и илустрацијама, те аудио и видео-радови, видео-анимације и перформанси.

Изложба ће бити отворена до 10. новембра.

 Фикус

За визуелни идентитет био је задужен Немања Мићевић, који је концепцијски повезао фикус Чачак (Фицус еластица), највеће и најстарије јужно дрво на Балкану, који већ педесет година несметано расте, ширећи се и попуњавајући простор Културног центра. Фикус је један од идентитетских симбола града, израстао надахнут културом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана