Међународно ликовно саборовање у Вишеграду: Андрић и ћуприја као вјечна инспирација

Мирна Пијетловић
Међународно ликовно саборовање у Вишеграду: Андрић и ћуприја као вјечна инспирација

Вишеград - Пркосна ћуприја на Дрини, вјечни лик и дјело српског нобеловца Иве Андрића и спокој манастира Добрун, само су неки од разлога зашто се умјетници из цијелог свијета већ 23. годину заредом враћају на Међународно ликовно саборовање у Вишеграду, а они који први пут долазе истичу да им је указана велика част да буду дио овог престижног празника умјетности.

Како би све изгледало беспријекорно, брине се сликар Бранко Никитовић који својом љубављу према умјетности већ годинама ово ликовно саборовање ставља у ред оних који окупљају еминентне ликовне ствараоце.

- Овогодишње саборовање отворићемо 20. августа, а 25 сликара, вајара и графичара из седам европских земаља ствараће све до 27. августа на неколико предивних локација - најавио је Никитовић.

Како је истакао, умјетници ће инспирацију за своја дјела пронаћи поред ћуприје на Дрини, вишеградске Бање, кањона Дрине и Рзава, као и у порти манастира Добрун у Добрунској Ријеци.

- Ове године завршавамо осликавање цркве Светог Николаја у манастиру Добрун у Добрунској Ријеци. Тако ће завршена фреска у Добруну представљати монументално дјело на отвореном - најавио је Никитовић.

Куриозитет овогодишњег саборовања су умјетници из Русије, од којих је једна сликарка и ректор умјетничког института у Петрограду Марија Викторовна Сигова, а друга Алиса Генадијева, декан Државне академије у Петрограду. Како је открио Никитовић, ове еминентне умјетнице ће сликати на великим форматима у оквиру посебног пројекта духовног повезивања српског и руског народа.

- Наравно, саборовање ће окупити и еминентне умјетнике као што су Михаило Ракита, Драган Бартула, Бранислав Ковачевић, Драго Вучић, Здравко Мирчета, Радомир Верговић, Обрад Јовановић и многи други, а из Србије долази признати графичар из Београда Биљана Вуковић - истакао је Никитовић  и додао да умјетници долазе још из Канаде, Бугарске и Црне Горе.

На саборовање долази и европски признат умјетник Мишо Вемић из Никшића који своја дјела излаже у еминентним галеријама, што је, како истиче Никитовић, велика част за њих у организацији.

- На саборовање нам поново долази и Николај Русев из Софије и то нам јако много значи, као потврда да наш празник умјетности истински одушевљава све оне који нам дођу - каже Никитовић.

Поред стварања, умјетници ће уживати и у обиласку културних и природних знаменитости Вишеграда и околине, а њихов рад крунисаће изложба радова која ће бити организована 27. августа у вишеградској Галерији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана