Медитеран зачинио слике

Ратомир Мијановић
Медитеран зачинио слике

Требиње - Ведре боје и енергични потези киста, уз духовите опаске и здрав смијех, владају на ликовној колонији "Ластва" у Требињу. Умјетници вриједно раде под будним оком оснивача колоније, академског сликара Радмиле Лиздек, која брине о свим детаљима овог ликовног сазива.

Сликари различитих генерација стварају нова дјела у сали требињског Дома пензионера, са жељом да у родном граду пјесника Јована Дучића оставе лични умјетнички печат. Истичу да ће радови који настану на југу Републике Српске имати посебну вриједност јер са радошћу долазе на ову ликовну смотру.

- Кад смо дошли у свечано обојено Требиње, знао сам да су пред нама успјешни дани. Сваки детаљ овог лијепог града нуди инспирацију и мотив умјетницима. Густина и бистрина ваздуха, мирис Медитерана који је присутан у сваком детаљу, у мени буди неописива осјећања. Знате шта, већ ујутру ћу се окупати у бистрој Требишњици - каже професор Слободан Роксандић, који је магистрирао на Одсјеку за сликарство Факултета ликовних уметности у Београду.

Увјерен је да ће слике које створи у Херцеговини одисати позитивном енергијом која влада у овом ликовном сазиву.   

Радмила Лиздек подсјећа да је било неизвјесно хоће ли бити одржана овогодишња "Ластва".

- Ипак смо, на радост свих учесника, успјели да организујемо још једно дружење. Дјела настала на колонији биће представљена на јединственој изложби, која ће бити отворена половином августа под платанима. Требиње ће ове године постати богатије за много нових слика различитих техника и формата, које плијене оригиналношћу и љепотом, али имају и умјетничку вриједност - истиче Лиздекова.

Пејзаж као провокација

- Желим да у Требињу оставим свој умјетнички траг. На најљепши начин сам испровоцирана амбијентом, пејзажом и околином, и потпуно уживам у раду - каже један од учесника колоније, сликар Драгана Станарчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана