Матовић примљен у Свјетски хорски савјет

Мирна Пијетловић
Матовић примљен у Свјетски хорски савјет

Бањалука - Афирмисани бањалучки композитор, диригент хора "Бањалучанке" и музички педагог Младен Матовић званично је постао пуноправни члан и представник РС и БиХ у Свјетском хорском савјету (World Choir Council), најрепрезентативнијем струковном тијелу Свјетске хорске асоцијације INTERKULTUR - Musica Mundi.

Свјетски хорски савјет је најмасовније и најзначајније међународно савјетодавно тијело које се, у основи, бави умјетничким питањима асоцијације, са посебним акцентом на Свјетску хорску олимпијаду. Од оснивања Савјет сукцесивно укључује успјешне и награђиване умјетнике из области хорске музике као представнике својих земаља, те окупља угледне композиторе и диригенте из цијелог свијета.

- Званично писмо и потврду о пријему у чланство овог угледног струковног тијела упутио ми је лично предсједник Свјетског хорског савјета Гинтер Тич, са жељом да заједнички наставимо са мисијом унапређења и развоја цјелокупне свјетске хорске заједнице - рекао је Матовић.

Истакао је да је за њега то изузетно признање и потврда досадашњег напорног рада и активности на културној и глобалној афирмацији ових простора.

- Након година рада и стварања коначно могу да кажем да сам при крају компоновања дјела "Плава гробница", великог вокално-инструменталног дјела ораторијумског типа за солисте, хор и оркестар, заснованог на бесмртним стиховима великог српског пјесника Милутина Бојића - најављује ексклузивно за "Глас Српске" Матовић.

Писање овако обимног дјела, истиче он, је поред креативног изискивало и огроман физички ангажман.

- У питању је тема која ме као својеврстан завјет "прогања" још од средњошколских дана и једноставно нисам могао да се смирим све до посљедњег такта. Крајем 2015. ће се навршити стотину година од почетка повлачења српске војске преко Албаније на Крф и сматрам да је то изузетна прилика да се кроз извођење једног оваквог дјела - каже Матовић.

Његова идеја је да, кроз примјену елемената мултимедије, реализација пројекта "Плава гробница" поред умјетничког обухвати и историјско-едукативни аспект, што ће омогућити адекватну презентацију и разумијевање дјела приликом извођења ван граница РС и Србије.

Посебну пажњу посветиће осмишљавању активности и начина да се ораторијум не сведе на само једно грандиозно премијерно извођење.

"Бањалучанке"

Женски камерни хор "Бањалучанке" почео је припреме за нову сезону.

- Бањалука у априлу прославља 70 година од ослобођења и наша је жеља да суграђанима приредимо незабораван концерт са солистима и гостима на отвореном. Међутим, то зависи од много фактора - најављује Младен Матовић.

"Бањалучанке" ће наступити на Европском хорском првенству које ће бити одржано у њемачком граду Магдебургу од 5. до 12. јула, а на којем ће учествовати више од 200 хорова из Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана