Матовић: И наредне године да будемо амбасадори културе и умјетности

Срна
Матовић: И наредне године да будемо амбасадори културе и умјетности

БАЊАЛУКА - Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је да ова установа успјешно приводи крају текућу годину, упркос свим изазовима због пандемије вируса корона, те да храбро улази у наредну сезону са амбициозним плановима и жељом да као и до сада буде репрезентативан амбасадор културе и умјетности Бањалуке и Републике Српске.

"Наравно, наша прва и највећа жеља је да се сви што прије вратимо у нашу `стару нормалност`, која је основни предуслов да човјечанство, а с њим и Бански двор, крену напријед", рекао је новинарима Матовић, поводом завршетка једне од најизазовнијих сезона у историји ове установе културе.

Матовић је рекао да се показало да је публика у овим тешким временима и те како жељна духовног и нематеријалног сегмента живота.

"Тако да смо ову сезону схватили као својеврсну мисију у оквиру које смо настојали да кроз културу и умјетност дамо свој допринос у лакшем превазилажењу тешких дана и мјесеци које је са собом донијела пандемија", нагласио је Матовић.

Он је подсјетио да је Бански двор био прва установа културе у Републици Српској и БиХ у којој је одржана вишедневна културна манифестација са публиком, након првог таласа вируса корона.

"Ријеч је о успјешно реализованом Трећем регионалном фестивалу књижевности `Императив` којим смо фактички `пробили лед` и започели са примјеном епидемиолошких мјера које су се показале као ефикасне и допринијеле да сви програми у овој сезони протекну без проблема", истакао је Матовић.

Према његовим ријечима, Бански двор је почетком јуна успоставио озбиљан епидемиолошки протокол приликом посјете свим програмским садржајима и на тај начин осигурао максималну безбједност публике, која је са великим интересовањем пратила све догађаје, те је неријетко забиљежено и вишеструко интересовање у односу на капацитет који је тренутно допуштен.

"Узмемо ли у обзир да је установа као и читав свијет током ове сезоне била затворена пуна три мјесеца, задовољство нам је што можемо рећи да смо на крају ипак дошли до броја од скоро 120 разноврсних музичких, ликовних, књижевних и филмских програмских садржаја, који су реализовани у овој години у властитој продукцији Банског двора", рекао је Матовић.

Он је навео да је у овој години отворен и "Арт биоскоп", нови простор Банског двора за културне намјене, основан гудачки камерни оркестар "Бан Светислав Тиса Милосављевић", те реализована прва етапа сталне изложбене поставке из породичне заоставштине бана Тодора Лазаревића.

"Посебно смо поносни на чињеницу што смо успјели наставити традицију наших фестивалских манифестација - Интернационалног музичког фестивала 'Јесења соната' и Фестивала џез музике 'Интајм џез фест', који су уз учешће етаблираних умјетника у овој години доживјели своје треће фестивалско издање и били једни од ријетких у региону који су одржани пред публиком", рекао је Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана