Матисова слика коју су украли нацисти враћена власницима

Агенције
Матисова слика коју су украли нацисти враћена власницима

БЕРЛИН - Матисова слика коју су украли нацисти и која је била дио тајне колекције њемачког колекционара Корнелијуса Гурлита предата је данас насљедницима јеврејског дилера умјетнина.

“Жена у фотељи” једна је од прва два дјела из Гурлитове колекције која су враћена законским власницима, пише АП.

Адвокат Крис Маринело, који представља насљеднике дилера умјетнинама Пола Розенберга и који је допутовао у Минхен да преузме слику рекао је да је одушевљен што је слика враћена и да се нада да ће њемачка влада транспарентно и брзо ријешити и друга потраживања Гурлитових слика.

Гурлит је преминуо прошлог маја, неколико мјесеци пошто су власти запљениле око 1.400 предмета из његовог стана у Минхену у оквиру истраге утаје пореза. Званичници сада провјеравају да ли с неколико стотина запљењених дијела нацисти узели од њихових власника.

Швајцарски музеј који је прихватио Гурлитову колекцију али и рођак који се жалио на његов тестамент су обећали да ће украдене предмете вратити власницима.

Њемачка влада потписала је уговор о реституцији Матисове слике, као и слике Макса Либермана “Два јахача на плажи” која је узета бизнисмену Дејвиду Фридману.

Суд у Минхену који води Гурлитово имање формално је одобрио враћање двије слике. Либерман је враћен у сриједу.

Стручњаци сматрају да су још двије слике из Гурлитове колекције - “Пар музичара” Карла Спизвега и Писароова слика “Сена са Понт Нефа, са Лувром у позадини” украли нацисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана