Матијевићу "Златни крст кнеза Лазара"

Срна
Матијевићу "Златни крст кнеза Лазара"

ГРАЧАНИЦА- Владан Матијевић из Чачка добитник је престижног признања за свеукупно књижевно дјело "Златни крст Кнеза Лазара", одлучио је жири овогодишње манифестације "Видовданско песничко бденије" која се одржава у Грачаници.

У саопштењу жирија истиче се да Матијевић припада најистакнутијим српским прозаистима у временима када се проза увелико пише према калупима "културне индустрије".

"Матијевић се калупима поиграва, а скрајнути јунаци и њихови мали светови обележени су гротеском и карикатуром као мером опште деформације света и човека", пише у образложењу одлуке.

"Грачаничка повеља" додијељена је пјеснику Радету Танасијевићу из Дражевца код Обреновца чији живот и пјеснички рад, како је наведено, представљају риједак случај у српској савременој књижевности. Танасијевић пјева о призорима обичним и зачудним, о пролазности коју прати око себе и у себи самом, оцијенио је жири.

Признање "Кондир Косовке дјевојке" припало је пјеснику Милоју Радовићу из Краљева, а "Перо деспота Стефана Лазаревића" пјеснику и критичару Жарку Миленковићу из Преоца код Грачанице који је међу запаженим млађим српским писцима на Косову и Метохији.

Награде ће бити уручене на свечаности у порти манастира Грачаница, у уторак, 27. јуна, у оквиру "Видовданског песничког бденија".

Жири за додјелу ликовних награда одлучио је да овогодишње престижно признање "Лонгин" за свеобухватно стваралаштво додијели сликару Сави Ракочевићу рођеном у Пећи. Награда "Димитрије Поповић" за најуспјешнијег младог учесника на Ликовној колонији припала је академском графичару Николи Илићу из Лепине код Липљана. Признања ће умјетницима бити уручена у недјељу, 25. јуна, у Галерији Дома културе "Грачаница".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана