Масцом објавио прво дигитално издање Исидоре Жебељан

Танјуг
Foto: Mascom

БЕОГРАД- Издавачка кућа Масцом ће у наредном периоду радити на дигиталном објављивању комплетног музичког опуса Исидоре Жебељан (1967-2020), најистакнутијег српског композитора, саопштили су из Масцома.

На тај начин заједно са Исидорином породицом, како поручују из Масцома њена дјела ће бити доступна свим љубитељима класичне музике широм свијета.

"У наредном периоду радићемо и на промовисању музике Исидоре Жебељан на друштвеним мрежама, комуницирајући са многим писаним траговима (интервјуима и текстовима) које је уметница оставила за собом.Време у ком живимо омогућава да многи артисти, иако више нису са нама, настављају свој виртуелан живот. Читави тимови блиских сарадника на тај начин чувају сећање на уметника, едукујући генерације нових слушалаца. Самим тим његова дела, животна филозофија и музичка мисија постају вечни. Управо сведочимо тој врсти трансформације у музичкој индустрији" пише у саопштењу Масцома.

Попут великих имена из свијета поп музике као што су David Bowie Prince или Maria Callas задатак Масцома биће да та дјела и живот Исидоре Жебељан учинимо - вјечним.

Прво издање које је дигитално објављено је албум " "Iluminacije/Illuminations" ".

Издање је иницијално објављено на ЦД-у 2013. године под окриљем издавачке куће Масцом.

Албум садржи музику које је Исидора Жебељан компоновала за позоришне представе: „Школа за жене“, „Три мускетара“, „Банат“, „Леонс и Лена“, „Вишњик“, „Мишоловка“, „Милева Анштајн“, „Невјеста од вјетра“, „Сузе су О.К.“, „Леда“, „Краљ Лир“, „Кантри“, „У цара Тројана козје уши“, „Чудо у Шаргану“ и „Трг хероја“.

Пројекат дигитализације музичке заоставштине Исидоре Жебељан прокоментарисао је њен животни сапутник, композитор Борислав Чичовачки:

"Објављивање снимака свих музичких дела Исидора Жебељан, које је започео Масцом, јесте изузетан и најважнији задатак за очување и широку презентацију музике интернационално најпроминентнијег српског композитора и једног од најоригиналнијих музичких стваралаца у првим деценијама 21. века уопште. Тако ће музичари, извођачи и публика широм света моћи да се у потпуности упознају са магично узбудљивим, заносним и моћним стваралаштвом једног од најзначајнијих уметника у историји српске културе, великог европског композитора, Исидоре Жебељан" изјавио је др Борислав Чичовачки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана