Маша Живковић, пјесникиња, за “Глас Српске”: Ово доба је најбоље за поезију

Миланка Митрић
Маша Живковић, пјесникиња, за “Глас Српске”: Ово доба је најбоље за поезију

Најбоље време за поезију је ово време сада, има прилично простора да се искаже то што се носи са собом. Никад није било више прилике за јавно читање песама на неким поетским вечерима. Појавом интернета поезија лакше долази до нас, а постоје и добри конкурси за прву збирку или било коју другу.

Рекла је ово у разговору за “Глас Српске” пјесникиња Маша Живковић, осврћући се на могућности које млади аутори у региону данас имају и могу да добију. Живковићева ће вечерас у црвеном салону Банског двора од 20 часова, заједно са Владаном Перлић читати своју поезију. Догађај организује Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” у сарадњи са Банским двором Културним центром.

- Такође постоје песничке радионице за које мислим да су пресудне за напредак. Добра поезија у коју се уложило времена, труда и талента нађе свој пут. Оно што је потребно је велики број добрих и одговорних уредника који ће помоћи ауторима да што боље артикулишу своје идеје и који ће правити селекцију шта јесте, а шта није за објављивање - додала је она.

ГЛАС: Како бисте описали све оно што је стало у Вашу збирку “Кроз високу траву”? И постоји ли нека нит која повезује све пјесме?

ЖИВКОВИЋ: Описала бих као чудо, али и као нешто сасвим очекивано, јер је постепено долазило до тога да се ове песме заокруже у целину. Покушала сам да их повежем у причу која може да се прати хронолошки.

ГЛАС: Од најситнијих, једноставних призора нашег свијета стварате пјесме. Дакле, инспирацију је могуће пронаћи баш у свему? Да ли бисте рекли да баш о свему пиште без задршке?

ЖИВКОВИЋ: Јесте, могуће је пронаћи инспирацију у свему ако говоримо о неком спољашњем фактору, али оно на чему треба радити је унутрашња инспирација, радозналост, стална потреба за промишљањем, опажањем свега што се дешава, како унутар свог бића тако и у спољној околини и односима с људима. Не бих рекла да немам задршке, имам је, раније и много више, али како расте личност песника, тако му и песме постају конкретније, јасније, отвореније. То је нешто на чему бих непрекидно желела да радим и мислим да томе нема краја.

ГЛАС: Да ли Вам је писање поезије нека врста искорака из зоне комфора или је поезија сама по себи зона комфора?

ЖИВКОВИЋ: Ово је занимљиво питање. Писање поезије је наизменично и једно и друго. Некад се уђе у одређени манир и онда то постане зона комфора, али приликом раста песникове личности неизбежно је и да му песме све више постају одраз искорака из зоне комфора. Треба стално подизати ту лествицу и иступати отвореније и смелије. Колико год немира доноси тај процес, поезија ће ми увек бити једино могуће место на којем могу да се саберем и постанем свеснија свега што се дешава.

ГЛАС: Чију поезију волите да читате? Имате ли узоре и колико се на њих ослањате?

ЖИВКОВИЋ: Тренутно највише волим да читам домаћу и светску савремену поезију, коју сам открила на радионицама поезије код Огњенке Лакићевић. Она је једна од ауторки коју највише волим да читам и која је највише утицала на моју поезију и уопште схватање поезије, исто и Звонко Карановић, чију радионицу сам такође похађала. Издвојила бих песнике Марка Погачара, Марка Томаша, Тању Ступар Трифуновић, Ољу Савичевић Иванчевић, Збигњева Херберта, Силвију Плат, Ен Карсон, Ен Секстон и Рејмонда Карвера.

 Промјене

ГЛАС: С обзиром на то да већ мјесецима живимо једну другачију стварност, како видите утицај оваквог живота и промјена на саму књижевност и умјетност уопште?

ЖИВКОВИЋ: Већ видим промене, најпре што се тиче јавних читања и радионица поезије, које успевају да буду одржане захваљујући интернету. Сада неко из друге земље може да се насними и учествује у песничким читањима у Београду, као што су “Сви ми” или “Млади и зелени” или може да учествује на радионицама путем “Скајпа”, што раније није био случај. Социјална дистанца и ношење маски захтевају проналажење других начина да се блискост искаже, задржи или тек настане. Новонастала стварност може да се посматра и као опомена да ништа никад није загарантовано, да је све крхко, подложно промени и да је потребно бити прилагодљив, одговоран и захвалан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана