Mарко Стојановић о свом култном стрип серијалу “Вековници”: Дубоко балканска прича која је освојила свијет

Бранислав Предојевић
Mарко Стојановић о свом култном стрип серијалу “Вековници”: Дубоко балканска прича која је освојила свијет

БЕОГРАД - Од прве књиге, објављене 2007. године у четири броја “Политикиног забавника”, стрип серијал сценаристе Марка Стојановића “Вековници” - који данас живи у дванаест албума, изградио је и потврдио статус најдуговјечнијег и најважнијег стрип подухвата на српском језику.

Увелико култни серијал у протеклој години дочекао је издање у виду првог Интеграла (прва два броја серијала “Реквијем” и “Пасји живот” у тврдом повезу и колору на 134 странице), а у овој излазак редовног, 11. албума, што је, како Стојановић наводи, надмашило почетне планове.

- Јован Укропина и ја освојили смо прву награду “Политикиног забавника” за стрип на Међународном салону стрипа у СКЦ-у те неке 2003. године. Уреднику “Забавника” Зеферину Грасију поклонио сам тим поводом албум “Макс Дебрис: Исповест правог кривотворитеља”, који сам урадио са Ђорђем Милосављевићем и Тонијем Радевим. Прочитао га је, свидео му се и пожелео да га објави у “Забавнику”. То ме је охрабрило да покушам да предложим нови серијал, и будући да је тада носећи стрип листа био “Шкорпија” Десберга и Маринија, пало ми је на памет да бих могао да пробам нешто такво - рекао је Стојановић за “Глас Српске”.

Он је истакао да је истовремено почео да пише четири албума, па је тако Грасију на увид поднио првих неколико табли албума који су цртали Владимир Алескић, Срђан Николић Пека, Тони Радев и Небојша Пејић.

- Граси је мало размислио на лицу места, разгледавши табле, а онда наручио израду серијала. На крају је у часопису изашао само хронолошки први албум “Реквијем”, али то је већ друга и дуга прича. Колико год да се прича са “Забавником” тада непријатно завршила, овај иницијални замајац је покренуо ствар. На сву срећу, никад није стала после тога - каже Стојановић.

Стрип прати доживљаје мистериозног кинеског вампира Чена и бесмртника Краљевића Марка, који с краја 18. вијека сусрећу митолошка бића, али и историјске личности као што су Моцарт, Стеван Синђелић, Милош Обилић, те ликове из књижевности попут Фауста, Д'Артањана, Франкенштајна.

- Марко се сам наметнуо као главни јунак, као један од најупечатљивијих ликова наше народне књижевности. Волео бих да се сад правим паметан и да кажем да је избор био стратешки, јер га својатају макар три балканска народа, док га више-мање познају сви, али једноставно, вратио сам му се као некоме ко је обележио моје детињство, осећајући да ту има материјала за добру причу. Чен је дошао из потребе да Марку придружим партнера који је у свему његова супротност како би међу њима увек постојала динамика, драма - а ако неко зна за бољи контраст експлозивном и алкохолу склоном балканском грмаљу бесмртнику од уздржаног и мудрог ситног кинеског вампира, нека ми каже. Ја нисам знао кад сам смишљао “Вековнике”, а нисам знао ни у шта ће “Вековници” израсти. Прича се закотрљала, као грудва у цртаним филмовима, и котрљајући се низбрдо скупљала све више и више масе и брзине - објашњава он.

Стојановић је свој дугогодишњи пројекат покренуо тако што је потражио помоћ домаћих цртача, са идејом да они дају допринос са по неколико бесплатно нацртаних табли. Сада, када је серијал етаблиран, тражен и вољен, он истиче да одавно нема проблема са налажењем цртача. На стрипу је сарађивало више од 200 умјетника, али ни сам Марко не зна тачан број.

- Само у деветом албуму “Земља чуда” учествовало је 76 аутора, тако да са пуним правом можемо да тврдимо да их има више од 200. То су аутори из Грчке, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Хрватске, БиХ, Румуније, Словеније, Турске, Немачке, Русије, Словачке, Летоније, Бразила и Србије - јасан је Марко.

Гледано из угла публике, критике и струке, серијал “Вековници” је историјски догађај за домаћи стрип, прије свега због идеје о јунацима и комплексној причи из домаћег миљеа и начину на који се око једног стрипа везао огроман број домаћих аутора, а Стојановић као кључни сценариста овог подухвата каже да крај саге сигурно није ни близу.

- Није на мени да процењујем значај серијала, али више пута ми је скренута пажња да је ово јединствен пројекат по броју и квалитету аутора који у њему учествују, по томе колико је по карактеру и филингу баш балкански, а прилично га уникатним чини и то што сви они који раде на њему то чине потпуно волонтерски, без икакве надокнаде. Планирам да “Вековнике” радим док год се будем бавио стрипом. Незахвално је прогнозирати до када ће то бити, али “Вековнике” ћу радити до даљег - закључио је он.

Интеграли

На идеју о креирању интеграла Стојановић каже да је дошао “на захтјев публике” - јер првих албума није било на тржишту.

- Други интеграл “Вековници: Прах и пепео” је у припреми и ја се надам да би га могли већ у септембру имати у рукама. Такође, у припреми су два редовна албума, видећемо који ће бити први на менију, да ли ће то бити “Избор”, урађен са петнаестак ауторки са простора читавог Балкана који се бави судбином амазонке Аеле, или својеврстан наставак нултог, бајковитог албума под називом “Истина и друге бајке”, на коме је такође сарађивала шаролика екипа од Истанбула до Триглава - каже креатор овог монументалног серијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана