Марина Пијетловић: Породица ослободила таленат

Александра Маџар
Марина Пијетловић: Породица ослободила таленат

Бањалука - Рад са Николом Пејаковићем за мене је био велико задовољство, али и добра школа у исто вријеме. Морам да признам да сам неке пробе доживљавала као квалитетне часове глуме.

Овим ријечима глумица Марина Пијетловић описала је искуство које је стекла сарађујући са професионалним ансамблом Народног позоришта Републике Српске на комаду "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића у режији Николе Пејаковића.

Младој глумици, која је завршна година на Академији умјетности у Бањалуци, ово је други пут да свој таленат представља на великој сцени националног театра Српске, јер је већ играла у представи "С планине и испод планине". Пуна ентузијазма и узбуђења послије премијере, Пијетловићева је рекла да је тешко рећи шта је најдрагоцјеније искуство које ће понијети са рада на овој представи.

- Свака проба била је нови час. Никола се бавио сваким од нас и проналазио начине да нам приближи своју идеју "Ожалошћене породице" и ликове које играмо - казала је Пијетловићева.

Посебан утисак на њу оставила је Пејаковићева спремност да прихвата приједлоге глумаца.

- Нисмо били марионете у рукама редитеља, него заиста живи глумци на сцени. Сваки дан комад је добијао све јаснији облик - истакла је глумица.

И она је, као и све колеге, заљубљена у моменат када са снагом глумачке емоције стане пред публику, која буди мотивацију и велико узбуђење.

- Када осјетите да је представа освојила публику, а мислим да је "Ожалошћена породица" заиста то успјела, срећни сте и задовољни, јер се ваш рад исплатио - казала је Пијетловићева.

Ипак, рекла је, да је послије премијере потребно одређено вријеме да се "страсти" смире и да се мирне главе размисли о свом лику.

У овом Нушићевом комаду Пијетловићева тумачи лик Данице, чисте и неискварене душе, која се налази на мети зла и похлепе.

- Мислим да данас има врло мало таквих људи, јер ове врлине нису пожељне у времену у којем живимо. У борби за свој лични интерес људи постају немилосрдни и спреми су да униште све око себе - додала је она.

Млада глумица је рекла да, као и лик који тумачи у новој представи, није материјалиста.

- Материјалне ствари нису услов за срећу и њима се не купује душевни мир. Ту су да обезбиједе егзистенцију и не треба им придавати већи значај. Људи су много важнији од било каквог богатства - испричала је Пијетловићева.

Искуство

- Глумци са којима сам радила иза себе имају много представа. Било је лијепо видјети како и овој представи приступају са неким новим жаром. Често сам долазила на пробе и када нису рађене моје сцене, посматрала их и учила. На самом почетку прихватили су ме као равноправног члана наше екипе и давали ми сугестије. Гледајући их и слушајући њихова искуства трудила сам се да исправим или дорадим неке ствари код себе - казала је Марина Пијетловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана