Марина Абрамовић постала амерички академик

SEEcult.ogr
Марина Абрамовић постала амерички академик

Њујорк - Америчка Национална академија умјетности објавила је имена нових чланова које ће примити ове године, а међу 13 одабраних истакнутих умјетника су и Марина Абрамовић, Вито Акончи, као и овогодишња представница САД на 55. Бијеналу у Венецији Сара Ше.

Међу новим члановима Националне академије је и Кристијан Маркли, добитник Златног лава за најбољег умјетника на 54. Бијеналу умјетности "Илуминације" 2011. године, за рад "Сат", преноси портал SEEcult.

Групи одабраних умјетника (међу којима су и Доти Атие, Алис Ајкок, Марк Брадфорд, Баркли Л. Хендрикс, Џејмс Росенкуист, Лорна Симпсон, Барбара Такенага, Кери Меј Вимс и Фред Вилсон), придружиће се и група од шесторо архитеката (Рензо Пиано, Дејвид Адјеј, Пол Брокс, Кејт Орф, Вилијам Педерсен и Мош Сафдие).

Одабрани су због значајног доприноса савременој америчкој умјетности и архитектури, а званично ће бити проглашени академицима на церемонији заказаној за 29. октобар.

Нове чланове Националне академије изабрало је више од 300 садашњих академика.

Сваки нови члан мора да поклони Академији један свој репрезентативан рад, па њена колекција њеног музеја сада има више од 7.000 радова, уз архитектонске макете и документацију чланова из области архитектуре.

Од оснивања 1825. године, Национална академија је до сада имала више од 2.000 чланова.

Академија у свом комплексу обухвата музеј и школу, а редовно организује изложбени програм радова из своје колекције.

Њеном покушају да посљедњих година осавремени свој имиџ и програм сигурно ће допринијети и избор звијезда савремене умјетности, као што су Марина Абрамовић и Акончи, као и у Венецији актуелна Сара Ше и награђени Маркли.

Прошле године у Националну академију изабрани су, између осталих, Кристо, Синди Шерман и Брус Нојман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана