Марина Абрамовић о пријетњама: Ја сам уметница, нисам сатаниста

ГС
Марина Абрамовић о пријетњама: Ја сам уметница, нисам сатаниста

МИАМИ - Ја сам уметник, а не сатаниста, поручила је најбоља уметница у области перформанса на свијету Марина Абрамовић, забринута за живот након што је Мајкрософт повукао видео који је генерисао пријетње на рачун Абрамовић и уметности којом се бави.

Мајкрософт је пре две недеље на свој ЈуТјуб налог поставио филм о Марини Абрамовић, “познатој по томе што је своје тијело гурала до крајњих граница” али овај пут, како наводи Њујорк Тајмс, то је био много безазленији материјал, више је личио на ПР да у једном углу није било нешто што је изгледало као повод за сатанистичке теорије завјере.

Њујорк Тајмс посећа да је рад уметнице из Србије може бити насилан, понекад крвав, али да је Мајкрософтов видео био безазленији, фокусиран на перформанс “Живот”, у којем посјетиоци музеја носе посебне слушалице и чини се као да се Абрамовић појављује пред њима.

Убрзо након што се филм појавио, распламсао је дискусију на друштвеним платформама, чак су се појавиле оптужбе на рачун Мајкрософта да сарађује са “вјештицом”, “стручњаком за црну магију” и “луциферовим сљедбеником”.

Како се дискусија ширила ЈуТјуб снимак је за четири дана добио више од 24 000 “дислајка”.

Марина Абрамовић, је у телефонском разговору за Њујорк Тајмс рекла да није консултована прије него што је Мајкрософт уклонио видео и додала да веома ријетко коментарише нападе теоретичара завјере, јер не жели да их охрабрује.

Сада прекида ту тишину, рекла је, јер су превршили сваку мјеру.

“Морам да отворим своје срце и душу”, рекла је Абрамовић.

Стварно желим да питам ове људе да ли можете да престанете са тим. Можете ли ме престати узнемиравати? Можете ли видјети да је то само умјетност којом се бавим 50 година''''

Теорија завјере, како наводи Нујорк Тајмс сеже до октобра 2016. године, када је ВикиЛикс објавио хаковане е-поруке Џона Подеста, првог човека у кампањи Хиллари Клинтон, а један од њих био је адресиран на Марину Абрамовић, у коме се водила дискусија о позиву Подесте на вечеру у свом дому названу Спиритуално кување.

Неки корисници интернета су то сматрали доказом који су Марину Абрамовић везали за ширу завјеру познату као Пижа Гате, у којој је Подеста, заједно са Хилари, умјешан у трговину дјецом.

Абрамовић је рекла да је “Спирит Кукинг”, назив књиге и перформанса у коме она на зидовима италијанске галерије испусује рецепте у крви и позива на неколико једосавних јела за око 20 људи који су потом донирали средства за њен умјетнички институт.

“Забављали смо се”, рекла је. “Није било људске крви, бебе или оргија.” рекла је Абрамовић и додала да је мислила, када су почеле да искачу те теорије завере, да је то “само обична лудост”.Организатори неких њених емисија такође су добили пријетње, додала је, укључујући и и Краљевску академију у Лондону, гдје би требало да буде ретроспектива њеног рада ове године, и Баварска државну оперу у Минхену, гдје ради на постављању нове опере .

На исти дан када је Мајкрософт објавио свој видео снимак, група “завјереника” поставила је 78-минутни филм на ЈуТјуб назван “Из сенке”, који је поновио старе тврдње о Абрамовић, и такође сугерисао да је користила технике котнроле ума на Лејди Гаги, поп звезди. Видео је прегледан више од девет милиона пута.

Абрамовић је рекла да ју је највише повредило то што су теоретичари завјере узели слике из њеног рада и извртали смисао да би се уклопио у њихов концепт.

Међу тим сликама је, како је рекла, била је слика како сједи с крвавим крављим костима што је био дио њеног перорманса на Венецијанском бијеналу 1997. године, где је освојила Златног лава за најбољег умјетника.

Током тог перформанса провела је пет дана у подруму Венеције, покушавајући да очисти те кости. То је био коментар на балканске ратове деведесетих, рекла је Абрамовић, и додала да кад се руке окрваве ништа их не може опрати.

Друга слика која се више пута користи показује да Абрамовић држи крваву овнову главу: Ова фотографија је снимљена 2014. године за украјински Воге, а била је замишљена као коментар рата у тој земљи, рекла је и у шали додала да то личи на сатанистичке филмове али то никако није била намјера ни порука.

Теоретичари завјере су чак користили нека од најстаријих, најпознатијих дјела укључујућ и оно гдје лежи у пламену у звезди петкораци, и оно друго где је петокраку резала у стомак.

Абрамовић је рекла да је петокрака комунистички симбол са којим је одрасла у Југославији, а не сатанистички симбол.

Он лајн коментри нису утицали на њу професионано, рекла је Абрамовић, јер “људи који заиста имају здрав разум све ово виде то као глупост”, али пријетње смрћу јесу.

“Лично се бојим да ће било који лудак с пиштољем доћи и пуцати у мене, јер они мисле да сам сатаниста”, рекла је она и подсјетила на нападе у Пољској или у Фиренци.

Све што желим је да знам је како да изађем из свега тога без посљедица”, рекла је и додала да је страх најгора људска емоција. Абрамовић сматра да би можда, уколико би је људи боље упознали њен рад схватили да су сви напади погрешни.

Хиљаде људи учествовало је у њеном перформансу “Умјетница је присутна” из 2010. године у Музеју модерне уметности у Њујорку, чекајући сатима да јој се загледа у очи, зато каже да би вољела да доживи да и теоретичари завере сједну за сто насупрот ње, да је погледају у очи ако би им то помогло да разумију њен рад.

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана