Марија Пилиповић, флаутисткиња из Бањалуке: Традиција словенских народа у звуцима флауте

Александра Маџар
Марија Пилиповић, флаутисткиња из Бањалуке: Традиција словенских народа у звуцима флауте

Бањалука - Са музиком у мислима и срцу, талентом који јој тече у венама, чију моћ прстима преноси на флауту, флаутисткиња Марија Пилиповић из Бањалуке отпутовала је за Нови Сад, гдје ће вечерас на радост публике одржати солистички концерт.

Тамо ће, како каже, наставити концертне активности започете у оквиру учешћа у Резиденцијалном програму Форума словенских култура.

- У мају ове године боравила сам у Словенији управо поводом учешћа и реализације пројекта којим сам конкурисала за овај резиденцијални програм. Програм обухвата промовисање културе и традиције словенских народа. На конкурсу су били умјетници из 13 земаља из различитих умјетничких области, те се додјељује укупно шест стипендија. Имала сам заиста част да будем изабрана, с обзиром на то да је аплицирало више од 60 умјетника са веома разноврсним пројектима - подсјетила је Пилиповићева која своје искуство преноси и на Академију умјетности у Бањалуци гдје ради као асистент на катедри за камерну музику.

Њен пројекат, објаснила је флаутисткиња, има циљ промовисање савремене музике писане за флауту соло, а чији су композитори словенског поријекла.

- Тако сам остварила сарадњу са композиторима из Србије, Хрватске, БиХ и Словеније гдје су компонована нова дјела која су премијерно изведена у Љубљани 30. маја ове године. Након Новог Сада планирани су концерту у Бањалуци, Београду затим у Хрватској и другим земљама чланицама Форума словенских култура - прича Пилиповићева.

Сваки концерт је, прича она, изузетно значајан за сваког умјетника, посебно када наступа у градовима који изузетно његују умјетност и имају богату традицију.

- Велика је част и изазов свирати пред новом публиком, ослушнути њихове реакције и коментаре. Мислим да је то битно сваком умјетнику, јер на тај начин увијек покушавате да будете бољи и да остварите напредак. Код нас дефинитивно недостаје концерата и домаћих и страних умјетника, али управо оваквим пројектима покушавамо да заједничким снагама повежемо умјетнике из различитих земаља и наше умијеће крунишемо бројним концертима - казала је она.

Концерт "Флаутета" у Бањалуци

Пилиповићева је заједно са Наташом Вукојевић, Сунчицом Лончар и Деаном Симић основала већ добро познат квартет флаута "Флаутете" и њихов концерт најавила је за 22. новембар у 20 часова у вијећници Банског двора Културног центра.

- Оно што је дефинитивно највећи изазов у раду са више различитих људи је реализација наше заједничке визије и интерпретације неког дјела, избор различитог репертоара - казала је она и нагласила да њихов квартет увијек вјежба уз осмијех и добро расположење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана