Марија Ђајић oживјела снагу Милунке Савић

Александра Маџар
Марија Ђајић oживјела снагу Милунке Савић

Бањалука - Поносна сам на то што је моје прве позоришне кораке обиљежила улога Милунке Савић.

Испричала је ово за "Глас Српске" млада и талентована глумица Марија Ђајић, која је храбро, поносно и са великом одговорношћу у представи "Солунци говоре" оживјела лик српске хероине Првог свјетског рата.

Документарна драма, која је бањалучку и београдску премијеру имала у априлу, изазвала је одушевљење и поштовање публике. Комад је рађен по тексту Антонија Ђурића, у режији Цисане Мурусидзе, поводом обиљежавања сто година од Првог свјетског рата.

Хероје који су живот дали за слободу српског народа тумачили су студенти бањалучке Академије умјетности и Академије уметности из Београда. Обје премијере остаће запамћене по искреним емоцијама, дугим и јаким аплаузима и поносом глумаца што су дио ове историјске приче.

- Први пут на сцену професионалног позоришта званично сам стала у марту прошле године када су почеле пробе за представу "С планине и испод планине" Народног позоришта Републике Српске. А послије тога је дошла драма "Солунци говоре" - рекла је Ђајићева.

Водећи се ријечима великих бардова српског глумишта, да глумци не траже пут до улога, већ да оне саме налазе пут до њих, Ђајићева вјерује да је тако било и у њеном случају.

- Одлука редитеља да баш ја добијем једину женску улогу, како она каже, превагнула је управо због мог карактера, сензибилитета и темперамента. Она је вјеровала у мене и хвала јој на томе - казала је глумица.

Оно што ће памтити за сва времена су, каже, реакције и савјети старијих колега послије премијере "Солунаца" у Београду.

- Данима сам била под утицајем ријечи глумаца Танасија Узуновића и Светлане Бојковић - казала је Ђајићева.

Дипломска представа

- Главна преокупација сада ми је дипломска представа. У току су и завршне припреме за монодраму "Старомодна цура", која је заснована на поезији Радмиле Лазић. Имам неколико маштовитих идеја, које ћу, надам се, остварити на јесен - казала је Марија Ђајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана