Марија Бјелошевић за "Глас Српске": За раст умјетника важан искрен рад са емоцијом

Миланка Митрић
Марија Бјелошевић за "Глас Српске": За раст умјетника важан искрен рад са емоцијом

Ако то што радиш, чиниш искрено и  са емоцијом, то подразумијева тежњу ка константном расту умјетника и дјела, превазилажењу самог себе, не тежњи да будеш иновативан у односу на друге, него у оквиру свог рада. По мени је то јединствено и осјети се на самим радовима. Казала је ово у разговору за "Глас Српске" академска сликарка Марија Бјелошевић, чија изложба "Раслојавање предјела" ће бити отворена у понедјељак у  19 часова у салону Тисе Милосављевића, у Банском двору Културном центру. - Када је умјетност данашњег времена у питању, сматрам да је рад у континуитету нешто што само намеће да будеш иновативан - додала је Бјелошевићева.

 

ГЛАС: Шта је то што је стало у изложбу "Раслојавање предјела"?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Осим самих радова, који чине ову поставку, стале су двије године преданог рада у атељеу на Академији, пријала ми  је радна атмосфера у окружењу нових колега са класе моје менторке Борјане Мрђа. Било је ту доста позитивног искуства које је и утицало на развој поставке коју чини "Раслојавање предјела".

ГЛАС: Шта све поставка обухвата, како је настајала?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Поставка обухвата селекцију радова који су настали у оквиру мојих мастер студија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, пејзаже реализоване у медију класичне слике, те представљање једног пејзажа подијељеног на више дијелова платна. Сваки дио функционише сам за себе, али га је могуће сагледати и као цјелину. Обухвата и слику/инсталацију која је замишљена као предио кроз који ће посматрач моћи да прошета те инсталацију којом желим да одређени предио напусти рам у који је смјештен. 

ГЛАС: Постоји ли главна нит или идеја, која увезује сва дјела или свако одвојено има неку своју причу?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Оно што је заједничко свим радовима је тема којом се ја бавим, пејзаж, приказан на свим радовима укључујући и инсталације. Моје идеје и циљ били су да различитим приступима истражим на који начин је све могуће визуелно приближити посматрачу, унутрашња осјећања везана за унифицирани и општи појам предјела, те да се посматрач "увуче" у саму суштину пејзажа. Исто тако, главна нит на дјелима је тежња да посматрач осјети дјелић атмосфере, али и емоције коју осјећам при боравку у одређеном предјелу, и након тога, у процесу настанка слике, што у ствари и јесте мој крајњи циљ.

ГЛАС: У ком смјеру је отишло ово што сте сада стварали, у односу на нека ранија дјела?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Већ на основним студијама сам почела да се приклањам пејзажу једној од најстаријих тема у историји умјетности. Тада сам имала амбиције да га осавременим – пејзажи су били прикази самог дрвета и његових варијација. Оно што је за тај циклус карактеристично да је фовистички колорит био моје највеће оружје. У протекле двије године су се десила одређена одступања, тема је остала иста, али слика пејзажа није грађена крошњама него представља свеукупност природе, којој улога боје није примарно описна већ је еквивалент емоцији и мом доживљају у одређеном предјелу. Садржај је приказан тако да не угрожава саму суштину пејзажа, ослобођен је од традиционалног приказа и раслојен до индивидуалног простора, потом датог посматрачу да га евоцира и упућује на чисту емоцију, као и на исконску везу са предјелом.

ГЛАС: Постоје ли умјетници или периоди којима сте наклоњенији или које провлачите кроз оно што стварате?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Већ сам помињала да се моје стваралаштво и засновало на начелима фовизма и експресионизма, па самим тим и умјетницима који су припадали том правцу. У оквиру ове поставке постоје радови који јасно упућују на утицај Дејвида Хокнија - због дијељења цјелине на више дијелова, али и колористички. Неопходно је поменути наше домаће умјетнике који су ми инспиративни, као рецимо нешто што је најсвјежије на умјетничкој сцени, а то је поставка изложбе у МСРС "Природа сензибилитета", бањалучке умјетнице Биљане Гаврановић посебно циклус слика "Асоцијативни пејзажи".

ГЛАС: Шта  публика може да очекује, да ли можете да нам откријете прије отварања ове изложбе?

БЈЕЛОШЕВИЋ: Када су слике  у питању дефинитивно ће акценат бити на  колориту и емоцији, а што се тиче инсталација оне су у ствари и конципиране тако да се прилагођавају излагачком простору, па самим тим и ја ћу се први пут у потпуности срести са њима и сагледати их. Радујем се томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана