Марица Кицушић о илустровању књиге “Речник словенске митологије”: Мистична створења буде машту најмлађих

Илијана Божић
Марица Кицушић о илустровању књиге “Речник словенске митологије”: Мистична створења буде машту најмлађих

БАЊАЛУКА - Словенска митологија је остала скривена, много детаља временом је изгубљено, што је чини још мистичнијом и интригантнијом. Деци је јако привлачно сазнање да су рођена на истом поднебљу са тим легендама и створењима.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” илустраторка Марица Кицушић која је илустровала “Речник словенске митологије” и “Речник српских митолошких бића (приче и легенде)” Тамаре Лујак. Књиге су намијењене најмлађим читаоцима, а како је казала Кицушићева и сама је од малена вољела грчку митологију и диносаурусе.

- Изгледа да се то код мене стопило у општу заинтересованост за необична створења, предања и митове са разних крајева света. Што необичније и непознатије, то боље - додала је Кицушићева.

Нагласила је да јој стога илустровање књига Тамаре Лујак није тешко пало.

- Није ми отежавало рад чак ни то што нам није остало пуно информација о изгледу словенских божанстава и бића. Њихови описи су углавном штури, а изглед и функција неких богова се преплићу. Остављена ми је слобода да измаштам њихов изглед и то ми је ишло лако - објаснила је Кицушићева.

Нагласила је да би жељела да се малишани листајући ове књиге у њих задубе како би им пробудиле радозналост и машту.

- Жељела бих да им помогну да развију причу сами и ван корица књиге, да наставе неку нову причу у својој глави. Стварање за децу је стални изазов да се измашта нешто ново, да се научи више са сваком следећом причом - испричала је Кицушићева.

Додала је да се радује када види крајњи резултат, кад прелиста странице, и од родитеља чује да се дјеци допада књига. Она се поред илустровања бави дизајнирањем и стварањем анимација, а како каже у анимирању је инспиришу животиње и њихови облици, разноврсност, покрети и понашање.

- Илустровањем се бавим већ десет година. Посао и живот илустратора одвео ме је на многа путовања, спојио ме са много креативних људи, а успут сам на многим пројектима навежбала стрпљење, радну дисциплину, и одржала дечију радозналост и слободу. Осим илустрације дечијих књига радим и 2Д анимацију, тако да радим и на кратким анимираним филмовима у Словенији, где тренутно живим - објаснила је Кицушићева.

Истакла је да тренутно илуструје књигу о биљкама те да је ријеч о енциклопедијским илустрацијама.

- И ту има  елемената мистике, с обзиром на то да је за сваку биљку описано како се у прошлости користила у народу, и која магијска својства су јој приписивана - додала је она.

Такође, ради и визуелни идентитет “Дечије недеље”, јер јој је као добитнику награде “Невен” 2020. године, припао овогодишњи задатак илустровања плаката.

“Путовање по Србији”

Марица Кицушић је илустровала књигу “Путовање по Србији” Симеона Маринковића, али и карту планинских врхова Србије.

- Волим природу и често путујем, успут бележим кроз цртеже сцене и приче које затичем. Привлаче ме мање популарне дестинације. Пошто сам доста места опеваних у књизи посетила имала сам представу шта ћу нацртати за сваку песму. Код планинских врхова привукли су ме чудни и духовити топоними највиших врхова у Србији, просто су мамили да их неко илуструје и поређа по мапи - рекла је Кицушићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана