Манифестација “Дани Владе С. Милошевића” сљедеће седмице у Бањалуци: Умјетничка и научна посвета великану

Илијана Божић
Манифестација “Дани Владе С. Милошевића” сљедеће седмице у Бањалуци: Умјетничка и научна посвета великану

БАЊАЛУКА – “Дани Владе С. Милошевића” посвећени бањалучком композитору и етно-музикологу, једном од најзначајнијих стваралаца југословенске и српске музичке умјетности, обогаћени квалитетним програмом, биће одржани од понедјељка до четвртка у Бањалуци.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан истакла је да су организатори манифестације Академија умјетности и Музиколошко друштво Републике Српске.

- “Дани Владе Милошевића” традиционално се одржавају од 2002. године. Требало је да буду одржани у априлу, али су помјерени због епидемиолошке ситуације. Било је планирано више програма, али с циљем одржавања континуитета одлучили смо да манифестацију одржимо сада, у мањем обиму - казала је Пурковић Мацан.

Професор Санда Додик нагласила је да су се и  поред поменутих препрека потрудили да задрже концепт који је уобичајен, с циљем да равномјерно одрже и научну и умјетничку димензију програма.

- Поред музичког програма имаћемо и оне који се односе на стваралаштво Владе Милошевића. Иако ове године немамо научни скуп желимо да скренемо пажњу на дјелатност Милошевића у области етно-музикологије, композиторског рада, музике и умјетности - објаснила је она.

Додала је да ће у склопу свечаног отварања, које ће бити одржано у понедјељак, бити изведена музичка тачка и додјела награда најбољим студентима студијског програма Музичке умјетности.

- Биће уручене двије награде које додјељује Музиколошко друштво РС и Академија умјетности. Након тога ћу одржати предавање које се односи на ретроспекције и рефлексије у његовом раду. Ријеч је о предавању које указује на интеракције и преплитања у стваралаштву Владе Милошевића под утицајем Стевана Мокрањца - рекла је Додикова.

Према њеним ријечима Владо Милошевић је своје почетке везао за хорску музику па је било природно да се ослања на Мокрањчеве обраде и прилагодбу хорске музике хору којим је руководио.

- У уторак је предвиђена промоција нотних издања Владе Милошевића, а након тога представљање катедре за етно-музикологију, трагом Милошевића и нових истраживања у етно-музикологији. Такође, колегиница Сања Пупац је предвидјела да говори о његовом раду у Музеју РС гдје је дјеловао скоро десет година. У том периоду скупио је око 2000 народних  напјева, транскрибовао их и оставио Музеју РС - објаснила је Додикова и додала да је циљ да се прикаже на који начин се чува и промовише његова заоставштина, али и етно-музикологије као примијењене науке. Такође, биће одржана и радионица која је посвећена фрули, а коју ће извести Горан Пивашић.

Професор Саша Павловић најавио је промоцију два нотна издања, а ријеч је о дјелима Владе Милошевића у сарадњи Академије умјетности и Музеја РС.

- Из заоставштине Владе Милошевића изабрали смо његова духовна дела, тако да ће на једном месту бити сва обједињена. То је девет композиција у оквиру којих се штампа комплетна литургија Владе Милошевића која је објављена давне 1940. године у његовом  личном издању - испричао је Павловић.

Нагласио је да је важна и композиција “Хиландар”, свечана поема за симфонијски оркестар.

- Композиција је настала после ходочасног путовања Владе Милошевића на Хиландар 1971. године. С обзиром на то да је  настала у другачијим друштвеним приликама на овом простору она није изведена никада и није могла да буде у штампи тако да ће Академија умјетности са поносом обелоданити ову композицију - навео је Павловић и објаснио да је Владо Милошевић на Хиландару био са академиком Димитријем Стефановићем те да су ту и двије посвете, једна Владе Милошевића 1971. академику, а друга је одговор Димитрија из 2020. године.

Бетовен

Павловић је истакао да Академија умјетности ове године покреће програм јубилеја, који ће овај пут бити у саставу “Дана Владе Милошевића”.

- Надамо се да ће се следеће године овај програм осамосталити, те да ће Академија тиме добити свој четврти, зимски програм на коме ће се обележавати јубилеји. Наредне седмице навршава се 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, тако да ћемо у четвртак у Банском двору извести концерт посвећен великом композитору, наравно ако нам дозволи епидемиолошка ситуација. Професор Динко Благојевић је успио да набави ноте из Немачке, које ће бити премијерно изведене на овим просторима. Реч је о клавирском концерту у г дуру, који  ће извести чланови Академије - образложио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана