Манга “Босоноги Ген” на српском језику у издању “Локомотиве”: Смрт и живот у паклу Хирошиме

Бранислав Предојевић
Манга “Босоноги Ген” на српском језику у издању “Локомотиве”: Смрт и живот у паклу Хирошиме

БЕОГРАД - Манга серијал “Босоноги Ген” стигао је на домаће тржиште, а недавно је почео да излази на српском језику у издању “Локомотиве”.

Ријеч је о моћној и трагичној полуаутобиографској причи о бомбардовању Хирошиме и његовим посљедицама, приказана кроз визуру самог аутора док је као дјечак одрастао у Јапану. “Босоноги Ген” служи као подсјетник на патње које рат доноси недужним људима, али и као јединствени историјски запис о ужасном извору патње због употребе атомске бомбе. Сам серијал у оригиналу је објављен у 10 томова који су стекли култну славу, прво у Јапану, а потом и остатку свијета.

Чувени стрип умјетник Арт Шпигелман, добитник “Пулицерове” награде за стрип “Маус”, својевремено је написао уводник за америчко издање у којем није штедио комплименте на рачун Наказавиног дјела.

- Ова живописна и страхотна прича издубиће вам радиоактивни кратер у сјећању, како је никад не бисте заборавили. “Ген” је један од оних ретких стрипова који заправо и успијева да изведе тај кључни мађионичарски трик сваког ваљаног умјетничког наратива, да удахне стварни живот својим ликовима - рекао је Шпигелмен.

Слободно заснован на Наказавином властитом искуству као преживјелом из Хирошиме сееријал почиње 1945. године у Хирошими и околини, гдје шестогодишњи дјечак Ген Накаока живи са својом породицом. Након што му је родни град уништен атомским бомбардовањем, дјечак Ген и други преживјели су препуштени сами себи да се носе са посљедицама бомбардовања.

Сам Наказава, који је рођен 1939. године, живио је у граду када је уништен атомском бомбом у августу 1945. године, а већина чланова његове породице, који нису евакуисани погинули су од посљедица експлозије, осим мајке и мале сестре, која је умрла неколико седмица касније од радијације.

Наказава је завршио средњу школу 1954. године, а 1961. се преселио у Токио да би постао цртач, радећи вињете за познате манга серијале тог времена. Након смрти његове мајке 1966. године Наказава се вратио својим сјећањима на уништење Хирошиме и почео их изражавати у својим причама. “Погођен црном кишом”, прва у низу од пет књига, била је измишљена прича о преживјелима из Хирошиме укљученим у послијератно црно тржиште. Врло брзо је започео своје главно дјело серију “Босоноги Ген”, која је на крају стигла до десет томова. Прича је заснована на истим догађајима из претходних дјела, али је проширена доста слободнијом фикцијом и младим Геном Накаоком као алијасом за аутора.

“Босоноги Ген” је приказао бомбашки напад и његове посљедице са изузетно сликовитим детаљима. Манга је брзо стекла култни статус, а Наказава постао један од најцјењенијих јапанских умјетника и симбол антиратних идеја. Наказава је најавио повлачење у септембру 2009. године, наводећи погоршање здравственог стања дијабетеса, у септембру 2010. дијагностикован му је рак плућа, а преминуо је 19. децембра 2012. године.

Екранизације

Још за живота Наказавина манга доживјела је неколико екранизација, додатно јачајући њен култ у Јапану и свијету.

Јапански режисер Тенго Јамада је режирао три филмске адаптације “Босоноги Ген” (1976), “Експлозија суза” (1977) и “Битка за Хирошиму” (1980). Такође су снимљена два анимирана филма заснована на манги 1983. и 1986. године, оба је режирао Мори Масаки за продуцентску кућу коју је основао Наказава. У августу 2007. урађена је адаптација у виду телевизијске драмске серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана