»Мало морген« комедија о суровој свакодневици

Александра Маџар
»Мало морген« комедија о суровој свакодневици

Бањалука - Причу о обичним породицама, њиховим сновима, жељама и разлозима због којих се у данашње вријеме даве у мору проблема испричао је на снажан начин комад "Мало морген", који је премијерно изведен на сцени Дома омладине у продукцији "ДИС театра".

Један од разлога зашто је публика у четвртак увече стојећи и овацијама враћала неколико пута глумце на позорницу, сигурно је чињеница да су на сцени видјели одраз свог живота, проблеме њихових ближњих и осјетили устајалост свакодневице која гуши.

Аплаузи током представе на реплике младих глумаца продужили су извођење за десет минута, на шта је екипа посебно поносна.

- Комад је отворио многа питања о којима смо жељели да проговоримо. Нека од њих су однос мајке и кћерке, генерацијски јаз, алкохолизам, жеља за напуштањем земље, проблем "национа" који се често јави тамо гдје не треба - рекао је редитељ комада Новица Богдановић.

Признао је да позив да режира овај текст није прихватио одмах, него тек онда када је Милана Домузин, која глуми у представи, урадила адаптацију.

Домузинова је објаснила да су она и Санела Касаловић жељеле урадити комедију, али да им је тешко било пронаћи комедију за два лика. Из тих разлога су понудиле Мирку Комљеновићу сарадњу, која је уродила плодом.

- У тексту је било много ствари за које ми се чинило да причу воде у други правац и да се на тај начин губи суштина. Жељела сам комад приближити нашем менталитету - казала је Домузин.

Објаснила је да представа може да се смјести у било које доба послије рата, те да је ова реална и сурова прича, нажалост, врло блиска нашем народу.

Лик Велије, човјека из средње Босне, који је трагом великих снова, планова и очекивања отишао у иностранство, тачније у Њемачку, у потрагу за бољим животом оживио је Мирко Комљеновић.

- У самом процесу рада на представи имали смо намјеру да мало дубље загребемо испод површине. Да не направимо представу која ће бити "на прву лопту", већ да на неки начин дочарамо слику нашег менталитета. Као најважније бих истакао однос мушкарца према жени и сам положај жене у нашем друштву - каже Комљеновић.

Додаје да представа демистификује нашу перцепцију живота у иностранству.

- Углавном мислимо да у иностранству "теку мед и млијеко". Понекад наши људи чак и завиде својим земљацима који су отишли у иностранство, а заправо ни не знају какав је живот тамо. То нам уједно и показује да не можемо судити о животима других док не "обујемо њихове ципеле" - закључује Комљеновић.

Прва реприза

Ова креативна екипа позвала је све заљубљенике у театар да дођу у Дом омладине 20. априла у 20 часова на прву репризу представе и доживе све оно што је публика на премијери имала прилику да осјети. У сјајним глумачим креацијама заблистали су Милана Домузин, Санела Касаловић и Мирко Комљеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана