Мали принц у мисији мира

Александра Маџар
Мали принц у мисији мира

Славни роман "Мали принц" француског писца Антоана де Сент-Егзиперија не престаје да заокупља пажњу јавности, а сада судском одлуком у аргентинском граду Росарио постао је и званично терапеутско средство.

- Према судској пресуди, разведени пар мора да чита својој дјеци дјело славног писца и авијатичара једном седмично. Суд је закључио да ће отац и мајка тако боље схватити своје потомке и "видјети у њима личности". Уз "Малог принца", обавезна лектира за дјецу бивших супружника је и "Етика за Амадора" шпанског филозофа и романописца Фернанда Саватера, као и Конвенција о правима дјетета.

Крајем јула је обиљежена 70-годишњица смрти Егзиперија, који је погинуо летећи авионом током извиђачког задатка 31. јула 1944. године. Фонд Егзиперија и Међународна организација франкофоније расписали су тим поводом конкурс посвећен "Малом принцу", једној од најблиставијих књига 20. вијека. Тема конкурса је гласила: "У којој мјери идеје "Малог принца" одражавају општечовјечанске вриједности седамдесет година послије?"

Есеје на енглеском и француском језику, као и цртеже, дјеца и млади могли су послати до 30. јуна, а имена добитника награда биће проглашена на свечаној церемонији у сједишту Фонда 21. септембра, на Међународни дан мира.

Књига "Мали принц" први пут је објављена у априлу 1943. у Њујорку, на француском језику. У то вријеме Француска је још била под нацистичком окупацијом. Роман је касније постао најпревођеније дјело франкофоне књижевности, а објављен је на чак 270 језика широм свијета.

Ријетки су они којима није позната прича о дјечаку из свемира који први пут долази на планету Земљу, желећи да нешто ново научи и открије. Из његовог свијета отјерала га је захтјевност једне руже. У роману писац није описивао физичке карактеристике принца, већ га је нацртао као златокосог дјечака обученог у принчеву одору са мачем у руци. У опису Малог принца важнији је његов унутрашњи опис, односно његова психа. Иако мален растом, њежан и крхак, у унутрашњости свог бића јачи је од већине великих и одраслих људи. Таквом особом чини га љубав. Он је по свом понашању право дијете. Искрен је, знатижељан, отворен и радо учи. Путујући астероидима, упознао је различите врсте људи и није могао разумјети смисао њихових постојања. Запањила га је бесмисленост, бесциљност и бескорисност њиховог рада, силна уображеност и саможивост, као и потпуна одсутност љубави и разумијевања према ономе што раде. На свом путовању схватио је да љубав треба градити стрпљиво и полако, као и да је она дуготрајни процес узимања од другога, али и давања другоме. Зато пристаје на смрт која ће га вратити његовој правој љубави: крхкој и кокетној ружи на астероиду Б-612.

Стварни свијет

Писац у овој савременој бајци дочарава стваран свијет и поручује да морамо схватити истину о себи. Он жели да људи буду што сличнији Малом принцу. Иако је пуна горке критике упућене одраслима, који не могу да схвате чак ни најједноставнију истину о себи, ова алегоријска прича о тешком путу пријатељства и љубави прожета је хумором, ведрином и оптимизмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана