Мали композитор отвара врата

Мирна Пијетловић
Мали композитор отвара врата

Бањалука - Осми по реду Фестивал дјечијег музичког стваралаштва "Мали композитор - Бањалука 2014" биће одржан у четвртак, 20. новембра, у 17 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске, на Међународни дан дјетета.

Удружење умјетника "Арт пулс", које је и организатор фестивала јединствене концепције и јединог ове врсте у Српској и БиХ, у финалној фестивалској вечери окупило је 15 учесника који ће наступити пред публиком и уз директан телевизијски пренос у програму генералног медијског покровитеља Радио-телевизије РС.

Све фестивалске пјесме ће оцјењивати четворочлани дјечији жири, а имена његових чланова биће објелодањења на дан фестивала. Уз досадашње фестивалске звијезде, специјални гост ревијалног дијела биће млади бањалучки пјевач Лукијан Ивановић.

Као јединствена културно-образовна манифестација, фестивал већ годинама омогућава активно учешће дјеце у свакој његовој сфери - дјеца су композитори, текстописци, извођачи, водитељи и једини жири на фестивалу.

- "Мали композитор" је један од ријетких фестивала са упориштем у званичном наставном плану и програму, те једини који се у потпуности реализује под окриљем струке, кроз активно учешће више од четрдесет музичких педагога, што му даје специфичан дигнитет и педагошко-едукативни карактер - рекао је директор фестивала Младен Матовић.

У протеклих осам година фестивал је препознао више од стотину и педесеторо талентоване дјеце из читаве БиХ, омогућивши пуну афирмацију њихових музичких и литерарних креација, те рад са најбољим музичким педагозима региона.

- Основни циљ фестивала је афирмација самосталног дјечијег и литерарног стваралаштва, те мотивација и подстицање дјеце на даљи рад - казала је извршни продуцент фестивала Санела Бабић.

ЗНАЧАЈ

- "Мали композитор" се већ годинама бави и специфичним облицима инклузије дјеце и њихових породица, те с поносом истичемо да је UNICEF и ове године партнер нашег фестивала. Куриозитет овогодишњег фестивала представља чињеница да ће у оквиру фестивалског програма уједно бити обиљежено и 25 година од усвајања УН конвенције о правима дјетета - рекао је Младен Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана