Малешевић: Значајан пројекат Башта сљезове боје

Срна
Малешевић: Значајан пројекат Башта сљезове боје

Крупа на Уни - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић истакао је значај изградње спомен-подручја "Башта сљезове боје" чији је пројекат представљен у Хашанима на централној манифестацији поводом стотину година од рођења Бранка Ћопића.

"Пројекат је битан не само зато што ће обиљежити мјесто одакле је Ћопић поникао, него је више значајно да људи опстану на овом простору и виде неку нову наду", рекао је Малешевић.

Малешевић је истакао да је Ћопић један од наших најплодоноснијих писаца који је писао различите књижевне форме.

Он је напоменуо да је цијела ова година посвећена Бранку Ћопићу и обиљежавању стотину година од његовог рођења, те подсјетио на манифестације које су одржане књижевнику у част.

Малешевић је навео да су раније у Основној школи "Бранко Ћопић" у Бањалуци организовали дружење дјеце из школа које носе Ћопићево име и као поклон им уручили књиге овог писца.

Он је додао и да су књижевни сусрети на Козари ове године били посвећени Ћопићу, те да је ресорно Министарство и до сада подржавало овакве манифестације.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић ангажовао се да се посредством компаније "М:тел" уреди и опреми библиотека у спомен-школи у Хашанима.

Посао је урађен за само двадесетак дана од првог Николићевог доласка у Хашане. "Надам се да ће библиотека користити деци да постану добри, паметни и племенити људи", рекао је Николић.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић рекао је да су почели припремни радови за изградњу млина и реплике родне куће Бранка Ћопића, те да ће за крсну славу општине Светог Луку 31. октобра бити видљиви резултати.

Писац Ранко Рисојевић, добитник награде "Бранко Ћопић", сматра да Ћопић никад није престајао да буде велики и омиљени писац.

"Имамо Вука Караџића, имамо Петра Кочића, имамо Иву Андрића и имамо Бранка Ћопића - то је огроман териториј српског језика - то је наша отаџбина", истакао је Рисојевић.

У Хашанима је данас одржана централна манифестација поводом стотину година од рођења Бранка Ћопића којој су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је раније обезбиједио 25.000 КМ за изградњу млина, те српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

У пригодном програму данас су наступили ученици основних школа "Бранко Ћопић" из Бањалуке и Доњег Дубовика, административног центра општине Крупа на Уни, те хор "Уна" из Новог Града.

Стихове у част Ћопићу говорили су Јованка Стојчиновић Николић, Ранко Павловић, Ранко Прерадовић, Ђуро Маричић и Петар Ђаковић.

Манифестацији су присуствовали и представници братске општине Нови Бечеј, те општина Нови Град и Костајница, ученици и грађани.

Специјалну захвалницу за очување сјећања на Бранка Ћопића данас је добио предсједник Фондације "Бранко Ћопић" Светозар Личина.

Синоћ је у Доњем Дубовику одржана свечана академија "Писцу у част" у организацији Удружења књижевника Републике Српске и Завичајног друштва "Бранко Ћопић" из Хашана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана