Малешевић: Залагаћу се за већа средства Народном позоришту

Срна
Малешевић: Залагаћу се за већа средства Народном позоришту

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је вечерас у Бањалуци да ће се лично залагати да буду већа буџетска средства за наредну годину намијењена Народном позоришту Републике Српске.

"За тако нешто има потреба које смо већ дефинисали, као што је на примјер реконструкција одређених дјелова објекта да би у цјелини био енергетски стабилнији", рекао је Малешевић Срни уочи премијере представе "Посљедњи мејдан Петра Кочића".


Он је навео да се кренуло у пројекцију буџета за наредну годину и да ће бити неких повећања, а да ли ће се успјети "убацити" нешто више средстава за Народно позориште зависи од више фактора.

"Најприје зависи од тога каква ће бити укупна пројекција буџета за наредну годину, а потом и од народних посланика", додао је Малешевић.

Он је истакао да Министарство на чијем је челу има посебан однос према Народном позоришту Српске јер је та установа стуб развоја позоришне умјетности у Српској, нагласивши да средства која му се додјељују нису увијек у оном износу какава би требало да буду.

"С обзиром на буџетске, односно финансијске могућности, ми се се трудимо да редовно покривамо плате, материјалне трошкове, а издвајају се и средства за фестивал театара који се овде организује", рекао је Малешевић.

Премијером "Посљедњи мејдан Петра Кочића", у режији Небојше Брадића, означен је почетак 87. позоришне сезоне Народног позоришта Републике Српске.

Ријеч је о драми чија је радња смјештена у окупирани Београд посљедње године Кочићевог живота, гдје прича о Петру Кочићу постаје прича о вјечном сукобу добра и зла и подсјећа на вријеме патње, када Аустро-Угарска показује своје окрутно лице пријетећи да затре биолошко и духовно биће српског народа.

Према традицији су додијељена и признања за умјетничка достигнућа у претходној позоришној сезони.

Признање за најбољу представу припало је представи "Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима", док је Ђорђе Марковић добио признање за најбољег глумца, а Наташа Ивановић за најбољу глумицу у прошлој сезони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана