Мајстори гитаре у Источном Сарајеву

Срна
Мајстори гитаре у Источном Сарајеву

Источно Сарајево - Под слоганом "Гитара спаја" Источно Сарајево ће од 28. до 30. октобра бити домаћин првог међународног фестивала гитаре "ГитАрт фест Сарајево Ист", изјавио је данас оснивач и директор фестивала Војислав Ивановић.

"Већ неколико година смо сањали да имамо фестивал. Након много труда и рада остварује нам се сан да све што је везано за гитару као инструмент - извођаче, предаваче, градитеље инструмената и композиторе окупимо на једном мјесту", рекао је Ивановић на конференцији за новинаре.


Он је нагласио да "ГитАрт фест Сарајево Ист" не треба искључиво везивати за класичну гитару јер је отворен и према разноврсним музичким жанровима, извођачким формацијама, укључујући све врсте гитаре.

"Оно што је лаута била у 16. вијеку, чембало и клавир у 18. вијеку, данас је гитара. Због тога гитара данас има највећи потенцијал за превазилажење жанровских шаблона и старомодних подјела", рекао је директор фестивала.

Ивановић је изразио задовљоство што ће сутра, прве фестивалске вечери, у Културном центру Источно Ново Сарајево наступити гитарски трио "Балкан стрингс" из Београда - Зоран, Никола и Жељко Старчевић, који изводе своју оригиналну инструменталну музику, синтезу многих балканских елемената са примјесама џеза и свинга.

"Нема кутка планете на којем нису свирали. Специјалитет им је и шесторучно свирање на једној гитари. Друго вече ћемо имати префињеног виртуоза из Дубровника Мароја Брчића, који изводи програм романтичне и савремене музике на класичној гитари", додао је он.

Александра Ивановић, секретар фестивала, истакла је да трећи дан припада учесницима такмичења које у ревијалном наступу оцјењује стручни жири, састављен од реномираних гитарских стручњака, а посебну награду додијелиће и публика својим гласовима.

Она је додала да ће седам еминентних педагога из пет земаља држати радионице за око 60 учесника.

"Учесници су узраста од осам до 25 година и посебно смо поносни на чињеницу да долазе из свих дијелова БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе", рекла је Ивановићева.

Осим концерата и мајсторских радионица предвиђени су изложба гитара ручне израде сарајевског градитеља Славка Мрдана у суботу, 29. октобра, у 9.00 часова и продајна изложба композитора Војислава Ивановића.

У суботу у 15.00 часова је предвиђена и промоција "јамаха" гитара на којој ће учествовати познати гитариста Бошко Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана