Мајстори акварела у Музеју Козаре

Снежана Тасић
Мајстори акварела у Музеју Козаре

Приједор - Ликовна колонија "Сретен Стојановић" отворена је у лапидарујуму Музеја Козаре у Приједору, а до 12. августа своју креативност показаће једанаест сликара и вајара из Србије и Републике Српске.

Девети сазив колоније отворио је градоначелник Приједора Марко Павић, уз ријечи да овај град тренутно има више од 30 академских сликара и традицију сликарства дугу стотинак година.

Селектор колоније Миленко Радивојац потврдио је да ће колонија бити у знаку акварела и ситне пластике.

- Одлучили смо да направимо један необичан спој сликара и вајара, а задата техника је акварел - казао је Радивојац.

Каже да су одлучили да колонија дјелимично буде и вајарска, јер носи име чувеног вајара Сретена Стојановића.

- Умјетници ће стварати у лапидарујуму музеја, тако да ће и случајни и намјерни пролазници на лицу мјеста моћи да погледају како настају умјетничке слике и вајарска дјела - истакао је Радивојац.

На колонији ће нова умјетничка дјела стварати аутори - вајари  Соња Бикић из Бањалуке и Драго Хандановић из Добоја, сликари Силва Вујовић из Београда, Димитрије Коларевић из Бачког Јарка, Александар Богдановић из Вршца, Пал Дечев из Опова, Владо Варади из Врбаса, Данко Бркић из Бањалуке, Младен Каран из Новог Града (живи и ради у Фиренци), Далибор Поповић и Предраг Марјановић из Приједора.

- Сликари не бирају на коју ће колонију доћи већ долазе по позиву, тако да сам овде први пут и гледајући досадашње учеснике очекујем да ће и овај сазив бити потпуно једнако успешан - рекао је Димитрије Коларевић из Бачког Јарка.

Рад умјетника пратиће историчар умјетности Љиљана Суботић из Београда, која ће бити задужена за критички осврт и каталог изложбе на крају колоније.

- Пратим акварелисте и уопште савремену ликовну сцену, а ово ми је посебно задовољство зато што је Бијенале акварела  Галерије Студентског културног центра Нови Београд три пута гостовао овде и што је  колонија тематски намењена управо тој техници. Са задовољством ћу пратити рад уметника - казала је Суботићева.

Радови настали на колонији биће представљени у Музеју Козаре, на изложби која ће по традицији бити отворена у септембру у оквиру Књижевних сусрета на Козари.

Покровитељи колоније, чији су циљеви његовање и очување ликовне традиције и стваралаштва, те образовање младих генерација, јесу Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и град Приједор.

"Праг и српски сликари"

Миленко Радивојац је најавио богат пратећи програм колоније.

- Изложба радова чланова Удружења ликовних умјетника Приједора биће отворена 9. августа у Музеју Козаре. Такође, биће приказан и филм "Праг и српски сликари" аутора Ненада Огњеновића - најавио је Радивојац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана