Мајстор портрета и миљеник Црњанског

Мирна Пијетловић
Мајстор портрета и миљеник Црњанског

Бањалука - Након Београда и Новог Сада изложба "Београд Јована Бијелића" отворена је у Бањалуци у Музеју савремене умјетности Републике Српске, којом је цела прича о Јовану Бијелићу постала комплетна оног тренутка када је дошла у његову родну БиХ.

Рекла је ово на отварању изложбе у четвртак увече ауторка поставке, професор на београдском Филозофском факултету Симона Чупић.

- Изложбу, коју прате и двојезичне публикације, чини 38 Бијелићевих радова из различитих фаза, са мотивима портрета, босанских пејзажа и мртве природе - истакла је Чупићева.

Она с разлогом потенцира да се Бијелићево стваралаштво не може без остатка поистовијетити са "тим његовим босанским пејзажом", који је "прва асоцијација највећег броја поштовалаца уметности и љубитеља сликарства када је он у питању".

- Бијелић је био оснивач уметничких група, сценограф Народног позоришта, сарадник Мицићевог "Зенита", интимус Радета Драинца и Милоша Црњанског, који га је називао највећом појавом међуратног Београда. Такође, Бијелић је био и сликар династичких портрета Карађорђевићевих и иконописац за цркву Александра Невског, а његова је кћерка Дубравка 1944. године стрељана у Бањичком логору. Ипак, цела сторија о Бијелићу је непотпуна ако се не вратимо на "Петровачку цесту" - каже Симона Чупић.

Изложбом, која остаје отворена до 18. августа, Музеј савремене умјетности РС и Академија наука и умјетности РС су се прикључили значајним музејским културним институцијама Србије које су уступиле слике из својих фундуса, да би се на достојан начин обиљежио јубилеј - 130 година од рођена Јована Бијелића.

Отварању изложбе присуствовали су вршилац дужности помоћника министра за културу Српске Милица Котур, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, сликар и академик Душан Оташевић из Галерије САНУ и управник Галерије Матице српске из Новог Сада Тијана Палковљевић-Бугарски.

Предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић отварајући изложбу у Бањалуци истакао је да ова изложба показује двије величине - једна је њен аутор, а друга једно Бијелићево импозантно плурално дјело.

- Бијелић је велики и разнородни сликар и организатор културног препорода, који је имао знатног утицаја на плејаду сликара са подручја Крајине. Ова изложба је несвакидашња манифестација, свечаност у част и славу науке и умјетности и дарова људског ума - нагласио је Кузмановић.

Јован Бијелић је рођен у засеоку Ревеник села Колунић, код Босанског Петровца, 19. јуна 1886. године. У Босанском Петровцу је завршио основну школу, а потом одлази у Сарајево, гдје похађа Гимназију. Године 1909, захваљујући стипендији коју му додјељује Српско културно друштво "Просвјета", Бијелић одлази у Краков, гдје студира сликарство на тамошњој академији. 

Радионице за дјецу

"Хипо дјечија креативна радионица" назив је умјетничког и образовног пројекта намијењеног најмлађим становницима Бањалуке, који ће бити пратећи садржај изложби.

- Циљ радионице је да се на занимљив начин дјеци представи живот и рад Јована Бијелића. Радионицу ће кроз три етапе водити стручњаци из неколико умјетничких области. Дјеца ће самостално, уз помоћ цртежа и боја, изражавати своја осјећања, осмишљавати и цртати сценографију за своју омиљену причу, а имаће прилику да се опробају и у улози глумца - најавио је директор Хипо Алпе Адрија банке Горан Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана