Мајстор и Маргарита владари у забрањеном царству

Александра Глишић
Мајстор и Маргарита владари у забрањеном царству

Бањалука - "Мајстор и Маргарита", "Лолита", "Уликс" и "1984" најтраженији су наслови у "Седмици забрањених књига", која је одржана у Народној и универзитетској библиотеци РС.

Раме уз раме са њима стоје и "Ловац у житу", "Убити птицу ругалицу" и "Врли нови свијет", који су такође најчешће "одлазили кући" са читаоцима.

Несвакидашња акција привукла је бројне читаоце у националну библиотеку, а сви су осим потраге за омиљеном забрањеном књигом били и дио фото-авантуре, у којој је свако фотографисан са одабраним насловом.

Заправо, ниједно од ових дјела није забрањено код нас, али још постоје дијелови свијета у којима јесте.

- Библија је и данас забрањена у Сјеверној Кореји, "Животињска фарма" у школама у Уједињеним Арапским Емиратима, "Дневник Ане Франк" у неколико америчких држава... - подсјећа директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић.

Не крије да је веома задовољна одзивом читалаца, који су направили прави поход на ову кућу од слова у "Седмици забрањених књига".

- Жељели смо да популаришемо читање, користећи се неписаном правилом да је све што је забрањено и врло интересантно. Представили смо књиге које су биле или су још забрањене у различитим друштвеним системима, из разних разлога - каже Петровић-Зечић.

Сви који су дошли по свој примјерак из забрањеног царства имали су прилику да прочитају зашто је свако дјело било на црној листи и у којем периоду.

- Наравно, данас нам се ти разлози чине бизарни и смијешни и питамо се да ли је то имало смисла. Акцију смо прилагодили младим људима, јер све што се дешавало објављивали смо путем "Фејсбука" - рекла је Петровић-Зечић.

Библиотекар Саша Леви подсјећа да седам најчитанијих наслова у "Седмици забрањених књига" спада у дјела која читаоци радо узимају.

Осим бројних читалаца ову акцију похвалили су и бањалучки књижевници.

Тако књижевник Берислав Благојевић истиче да је "Седмица забрањених књига" оригиналан начин да се још једном промовише читање и љубав према књигама.

- На тај начин подстиче се слобода мишљења и стваралаштва, јер показује да су књиге које су у једном времену биле забрањиване и цензурисане, у другој епохи постале класици - рекао је Благојевић.

Позитивна провокација

- Ово је био наш пилот-пројекат, јер савременог читаоца треба позитивно испровоцирати. То смо свакако успјели и за наредни период припремамо још једну акцију, која ће такође имати за циљ популаризацију читања, али на необичан начин - казала је Љиља Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана