Мајк Хамер поново пуца и воли

Бранислав Предојевић
Мајк Хамер поново пуца и воли

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Скајденс” купио је филмска права за серију књига Микија Спилејна и Макса Алана Колинса о детективу Мајку Хамеру и планира да развија и продуцира филмску адаптацију.

Хамер је приватни детектив и главни лик серије “тврдо куваних” детективских романа и кратких прича које су започеле са романом “Ја, порота” из 1947. године те један од најпопуларнијих ликова у историји поп културе.

Његови романи обиловали су насиљем и сексом, ликови су били упечатљиви, а дијалози су се обилато користили колоквијалним рјечником улице. Хамер је постао једна од најпопуларнијих личности крими-жанра са књигама као што су “Освета је моја”, “Велико убиство” и “Пољуби ме смртно”, продатим у више од 250 милиона примјерака широм свијета. Умјесто мозгања и логичке дедукције класичних детектива, Спилејнов Хамер се кроз радњу и рјешавање случаја пробија, како то неко рече, као “слон кроз порцелан”, пуцајући, тукући и љубећи.

Прототип тзв. “тврдо куваног” детектива крими-литературе дотјеран је до сопственог екстрема уз гесло: “Ријеши истрагу или умри, компромиса нема”. Наоружан колтом “четрдесет пет”, шакама и цинизмом, уз помоћ недодирљиве секретарице Велде он се бори против непријатеља не рјешавајући компликоване детективске загонетке, попут Чендлеровог Марлоа или Херкула Поара Агате Кристи, он је напросто амерички детектив који брзо мисли, али још брже пуца. Својим оштрим стилом Хамер је инспирисао и многе друге познате ликове, укључујући Прљавог Харија, Џека Ричера и Џејмса Бонда.

Спилејн је писао све до 1996. године објавивши 13 романа и десетине прича о Хамеру, а након његове смрти 2006. године аутор Макс Колинс је преузео и објављивао нови роман о Хамеру скоро сваке године од 2008..

У међувремену је дошло до разних филмских и телевизијских адаптација, од којих је најзначајнија филмска верзија романа “Пољуби ме смртно”, 1955. године, коју је режирао Роберт Олдрич са Ралфом Мекером у главној роли. Глумац који се највише повезује с том улогом је Стејси Кич, који је глумио Хамера у серији канала Си-Би-Ес током осамдесетих и у неколико телевизијских филмова. Након тога је његов лик био предмет судских спорова, због чега су обустављене бројне адаптације. “Скајденс” није открио много детаља у вези са новим филмом и тренутно се не зна­ ко су чланови ауторске екипе, док ће продуценти бити Дејвид Елисон, Дана Голдберг, Дон Гранџер, Бенџамин Форкнер и Кен Ф. Левин.

Пиштољи

Током седамдесетих на снимању једног филма о Мајку Хамеру у Енглеско, појавио се Били Хил, тадашњи “лондонски Ал Капоне”, и пожелео да упозна Спилејна. Он је новог познаника упитао зна ли гдје може да се набави “поштена четрдесетпетица” будући да је био незадовољан реквизитом, ружним шпанским пиштољем који су Хамеру намијенили у филму. Хил се сутрадан појавио на снимању са 24 различита исправна пиштоља калибра 45, заједно са муницијом, и поклонио их славном писцу. Оно што је Спилејна највише фасцинирало у овој анегдоти је чињеница да је Боб Фелоус, продуцент филма, сутрадан једноставно отишао и регистровао све пиштоље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана