Маја Манојловић-Добријевић: Богиња Венера у свијету кича

Александра Глишић
Маја Манојловић-Добријевић: Богиња Венера у свијету кича

Бањалука - Венера, богиња љубави, сензуалности и љепоте за мене је била прави глумачки изазов, који сам са радошћу прихватила. Од самог почетка сам уживала у креирању овог врло инспиративног лика.

Рекла је ово за "Глас Српске" бањалучка оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић говорећи о улози у оперети "Орфеј у подземљу" која ће премијерно бити изведена вечерас у 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци.  

Дјело Жака Офенбаха режирао је Горан Дамјанац, који је оперету најавио као велики спектакл.

- Захваљујући предивним костимима, Венера ће бити врло чулна. Ликови богова које тумачимо пародирају повлашћени слој друштва, који због своје размажености али и неприступачности жели мало више забаве, али кроз параду шунда и кича - каже Манојловић-Добријевић.

Ову умјетницу бањалучка публика имала је прилику да види на сцени Народног позоришта РС, у представи "Учене жене" и опери "Сафикада".

- Велика је част бити дио овог умјетничког тима, али и велика одговорност. Сигурна сам да смо сви много научили радећи на оперети, професионално се надградили и поново открили љепоту нашег позива. Повјерење које нам је указано свакако треба оправдати, зато је испред нас велики задатак - истиче Манојловић Добријевић.

Пошто се појављује у улози богиње Венере осврнула се и на приказ емоција у овој оперети.

- Љубав није измијенила свој облик. Љубав је остала Љубав, али они који се нађу у њеној замци постају носиоци комичних ситуација - казала је умјетница.

Оптимистична је када је ријеч о будућности опере у Српској.

- Надам се да ћемо са овом представом управо учинити то да Бањалука буде поносна на оно што има, иако се њен умјетнички потенцијал некад запостави. Читав ансамбл чине људи из Бањалуке, што значи да имамо кадар, који може изнијети једно овакво комплексно дјело - рекла је Манојловић Добријевић. 

Подсјетила је да умјетници одавно чекају да опера заживи на домаћој сцени како би могли да раде оно што најбоље знају и за шта су се спремали на Академији умјетности.

- Они од којих то зависи, схватиће да постоји потреба за оваквим дешавањима ако не желимо заостајати за великим културним центрима у региону. Велика одговорност је и на медијима, јер они данас креирају трендове, па они који би требали заслужено да уживају медијску пажњу, обично је немају. Са лошим узорима добијамо и лоше васпитана генерације - сматра Манојловић Добријевић. 

Убијеђена је да опстанак оперете "Орфеј у подземљу" зависи од публике.

- Могу да најавим велики музичко-глумачко-сценски спектакл са много хумора, позитивне енергије и пуно добре забаве, а прича ове оперете вјешто је упакована у данашње вријеме, насмијаће вас до суза, али и оставити без даха. Вријеме је за оперету. Изволите! - поручила је Манојловић Добријевић публици.

Екипа

Оперета "Орфеј у подземљу" биће изведена под диригентским палицама Бранке Радошевић-Митровић и Огњена Бомоштара, а драматург је Марио Ћулум. Улогу Еуридике тумачи Миљана Брезичанин, док је лик Орфеја повјерен Влади Данићу. Костимографију и сценографију радила је Драгана Пурковић Мацан, а кореографију Тања Дукић-Чичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана