Магија театра пред публиком

М. Пијетловић, С. Тасић
Магија театра пред публиком

Бањалука, Приједор - Јединствена позоришна манифестација "Европска ноћ театра", када позоришта отварају своја врата посјетиоцима и откривају им сву чаролију коју износе на сцену, одржана је и у Републици Српској.

"Ноћ театра" је протекли викенд своју магију подијелила са десет европских земаља, међу којима је и БиХ, а у Српској овај програм су носиле професионалне позоришне куће у Бањалуци и Позориште Приједор.

Четрдесет институција културе из Србије (позоришта, центри за културу, студентски културни центри, музеји, библиотеке и др) и шест образовних институција припремили су за своје суграђане обиман програм - више од 50 представа и 20 пропратних садржаја (перформанси, музичких догађаја, музејске поставке, радионице, изложбе и сл), са попустом на улазнице или бесплатно.

На сцени Народног позоришта Републике Српске глумачки ансамбл је пред препуним гледалиштем извео представу "На дну каце" у режији Николе Пејаковића.

Овај позоришни комад је, као и сваки пут, изазвао овације и одушевљење код публике, која је с уживањем пратила представу.

У Градском позоришту "Јазавац" играна је комедија "Мистер Бин" у режији Владимира Ђорђевића, док је ансамбл Бањалучког студентског позоришта у "Ноћи театра" гостовао у Витезу, гдје су извели представу "Маргарета", омаж пројекат Драгослава Медојевића.

Позориште Приједор је поводом "Европске ноћи театра" у суботу увече одиграло представу "Намћор". Ријеч је о комаду који је по тексту "Блуз осмех" Мирољуба Рикија Недовића режирао Жељко Касап.

Жељко Касап, који поред тога што потписује режију, игра и насловну улогу у представи "Намћор", истакао је да је веома задовољан како је публика примила ову представу, те да му је част што је баш она изведена у овој ноћи која је у позориштима широм Европе посвећена сценским и извођачким умјетностима.

Идеја

"Европска ноћ театра" једнодневно је догађање посвећено сценским и извођачким умјетностима. Идеја је дати посјетиоцима прилику да упознају театар из друге визуре одласком иза сцене, у просторије театра у које публика иначе нема приступ, упознати их с начином његовог функционисања, позвати их на нова извођења и округле столове, те једноставно отворити комуникацију на свим нивоима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана