Магија Талије заробила срца љубитеља позоришта

Снежана Тасић, Мирна Пијетловић
Магија Талије заробила срца љубитеља позоришта

Приједор, Бањалука - Богиња Талија је и ове године на својим крилима донијела чаробну прашину театарске магије у 16 позоришних кућа у девет градова РС и БиХ, као и опомињућу поруку, слоган овогодишње Европске ноћи театра "Битни или небитни", која је свима скренула пажњу на тежак положај позоришта у нашој земљи, али и на љубав и ентузијазам које културни радници несебично дају у име умјетности.

Уочи ноћи посвећене театру публика је у Позоришту Приједор имала прилику да погледа премијеру представе "Хотел 1948" која је рађена по мотивима приповијетке Борислава Пекића "Човек који је јео смрт".

Режију потписује режисер и глумац Жељко Касап који је након премијере изјавио да, ако је судити према реакцијама публике, ова представа може бити дуго на репертоару Позоришта Приједор.

- Мислим да смо урадили добру представу, првенствено јер смо је радили с љубављу, и ово је још једна праизведба на позоришним даскама бивше Југославије - казао је Касап.

Он је појаснио да се представа бави временом резолуције Информбироа о којем се није говорило готово све до осамдесетих година прошлог вијека.

- Испричали смо причу из угла једног човјека који је био један ситан точкић у том механизму, који је престао синхроно да ради, и видјели смо његову судбину и како се то све завршило - истакао је Касап.

Позориште Приједор придружило се породици театара који су обиљежили Европску ноћ позоришта, тако да је у суботу Драмски студио "Живко Десница" одиграо колажни комад "...у позориште", а ансамбл Позоришта Приједор, са гостујућим глумцем Драганом Јанковићем на челу, извео комедију "Вечера будала".

Ноћ театра је у Бањалуци обиљежена у Народном позоришту РС извођењем представе "Отац и син" са Петром Божовићем у главној улози, а у режији Небојше Ромчевића. Најмлађи становници Бањалуке имали су прилику да уживају у представи "Три прасета" Николе Пејаковића која је изведена у Дјечијем позоришту РС.

"Невид театар" наступио је са представом "Арт поезија пет", а публика у кафе-бару "Жижа" имала је прилику да погледа "Барда из Стратфорда на Ејвону", односно да послуша Шекспирове сонете.

Бањалучко студентско позориште у Клубу културе "Бункер" одиграло је представу "Ћераћемо се још" осмишљену према мотивима из поезије Матије Бећковића, а у извођењу Драгослава Медојевића.

Координатор и организатор европске манифестације "Ноћ театра" у БиХ је Босанско народно позориште из Зенице, које је припремило представу "Партија ремија", дјечију представу "Црвенкапица на зрну грашка" и концерт "Поклон граду".

Фестивал

И на сусретима позоришта БиХ у Брчком протеклог викенда обиљежена је Европска ноћ театра. Тако је публика у Дому културе у Брчком могла да погледа представу Душана Ковачевића "Урнебесна трагедија" у режији Милице Краљ, а у извођењу Народног позоришта РС, те да присуствује промоцији књиге "Подземна комедија" Христе Бојчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана