Магија снова и дубоких осјећања: Изложба сликарке Ружице Панић отворена у Банском двору

Илијана Божић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Изложба слика “На ивици сна” академске сликарке Ружице Панић, која открива магију снова и дубоких снажних емоција, отворена је у малом изложбеном салону Банског двора у Бањалуци.

Публика је у понедјељак навече имала прилику да погледа овај циклус слика који чине 22 дјела, рађена техником акрил на платну, а изложбу је отворио директор Банског двора  Културног центра Младен Матовић.

Ружица Панић излагала је на више колективних изложби, како у земљи, тако и у иностранству. Како је казала инспирацију проналази у емоцијама, лијепим тренуцима и пријатељствима.

Тренутно се њене слике могу пронаћи у неколико галерија у региону, а на изложби “На ивици сна” преовладавају женски портрети.

- Поред портрета, који су основни мотив, на сликама су се нашли и мотиви емотивних процеса и трагова који они остављају на свима нама. Сам процес сликања трајао је годину дана, док сазријевање саме идеје траје од 2019. године. Водила сам се жељом да сликама на платну дам један сасвим нови простор у којем ће се додатно истакнути емоције садржане у њима - објаснила је Панићева.

Панићева је истакла да је Бански двор једна од најистакнутијих институција културе у Бањалуци.

- Нико не може да остане равнодушан пред историјом и традицијом којима овај простор одише - рекла је Панићева.

Радове представљене на изложби “На ивици сна” повезују снажна осјећања, а ове слике су својеврсни ликовни дневник емотивних догађаја која су обиљежила неки тренутак у времену.

Директор Банског двора Младен Матовић истакао је да је и ова изложба у продукцији Банског двора наставак праксе ове установе да поред регионалних и интернационалних умјетника, подржава и промовише домаће надарене умјетнике, а како је казао Ружица Панић то јесте.

Изложба ће бити отворена до 3. октобра.

О називу

Како је Ружица Панић у ранијем интервјуу за “Глас” казала назив изложбе “На ивици сна” представља простор у којем су се састајале идеје и емоције како би се родила инспирација за слику.

- “Ивица сна” је мјесто гдје смо искрено слободни да будемо оно што јесмо, ту смо сами са собом и немамо више ни снаге ни потребе да будемо нешто друго - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана