Магија илузије на крилима Талије

Мирна Пијетловић
Магија илузије на крилима Талије

Бањалука - "Ноћ отворених врата", када је могуће театарске просторије видјети из друге визуре, видјети сценске просторе, гардеробу, тонску и расвјетну кабину, шминкерницу, магацине реквизите, сликарницу, дирекцију, али и представе, јединствен је догађај, који ће, у оквиру "Европске ноћи театра", бити обиљежен и у Републици Српској у суботу, 15. новембра, у великом броју позоришта.

Сва догађања у склопу ове једнодневне, али и цјелоноћне манифестације, окупљена су око једног циља - остваривања новог и другачијег заједништва театарске публике и умјетника у јединственом искуству и одржава се у цијелој БиХ.

Босанско народно позориште Зеница је и ове године координатор театарске манифестације "Ноћ театра" у БиХ. Учеснице ове значајне међународне театарске манифестације "Еуропеан Тхеатер Нигхт", која окупља и уједињује театарске раднике из цијеле Европе са њиховом публиком, су: БиХ, Србија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Аустрија, Мађарска, Белгија, Чешка, Бугарска и Словачка, а циљ је да се у наредном периоду овом пројекту прикључе и остале земље региона и Европе. 

Народно позориште Републике Српске ће поводом ове манифестације у оквиру свог редовног репертоара у суботу, 15. новембра, у 20 часова, на Великој сцени извести представу "Мрешћење шарана", аутора Александра Поповића у режији Егона Савина. На сцени "Петар Кочић" у 21.03 часова биће одиграна представа "Случајеви" - кабаре апсурда Данила Хармса и групе аутора, у извођењу "Невид театра" из Бањалуке. У Дјечијем позоришту Републике Српске у 18 часова биће одиграна представа "Мала сирена" у режији Александра Пејаковића, а посјетиоци овог позоришта имаће прилику да посјете и Музеј лутака.

Приједорско позориште у 19.30 часова организује изложбу позоришног плаката, а од 20 часова сви љубитељи театра моћи ће погледати представу "Три сестре" у режији Марка Мисираче.

Улази на све садржаје у "Ноћи театра" су бесплатни.

Премијере

У "Ноћи театра" биће изведене и двије премијере и то у Бањалучком студентском позоришту и Градском позоришту "Јазавац". Тако БСП на даске Дома омладине у Бањалуци у 20 часова доноси премијеру комада "Бабе" Игора Тешића, а у исто вријеме у "Јазавцу" полазници њиховог Студија за младе изводе комад "Први пут: Jazavac Love Show ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана