Мачак У Чизмама отворио Фестивал позоришта за дјецу

Срна
Мачак У Чизмама отворио Фестивал позоришта за дјецу

Бањалука - Представом "Мачак у чизмама" редитеља Тодора Валова вечерас је у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу, на којем учествује 12 угледних позоришта из девет држава.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да је овогодишњи фестивал у знаку 60 година од извођења прве луткарске представе овог позоришта у Бањалуци 14. октобра 1956. године, као двије луткарске једночинке, односно једне представе са паузом - "Шумски цар" и "Златна рибица" у режији Војмила Рабадана.


Он је на отварању фестивала нагласио да овај 15. Фестивал позоришта за дјецу ужива висок рејтинг у Европи јер има озбиљанм програм у којем уживају и дјеца и родитељи.

Према његовим ријечима, фестивал је сваке године све бољи, на њему се представља најбоље из свијета луткарства.

"Иако немамо велике финансијске могућности, успјели смо у Бањалуку довести дјечије представе из Србије, Пољске, Бугарске, Аргентине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Француске", рекао је Бјелошевић.

Он је истакао да ће на Фестивалу, осим представа, бити организоване и луткарске радионице за предшколску и школску дјецу, на којима ће се на луткарски начин радити представе "Три прасета" и "Лисац и гавран".

У представи "Мачак у чизмама" играју Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић.

Редитељ Тодор Валов изразио је задовољство екипом глумаца са којом је радио, истичући да су показали изузетан таленат и професионализам.

"Концепт представе није лак за извођење, али су глумци показали бриљантност и умијеће", рекао је Валов новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, главна порука представе је да човјек не би требало да чека да му неко донесе срећу, него би требало сам да је нађе.

"Позната бајка Шарла Пероа на сцени ће оживјети као гротескни кабаре, који ће публику да насмије и провоцира, док исмијава људску глупост, али и буде повод за дијалог дјеце и родитеља", рекао је Валов.

Отварању је присуствовала помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић и угледне личности из културе.

Фестивал ће бити затворен у петак, 14. октобра, извођењем представе "Господар песме" Позориштанца "Пуж" из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана