Луткарске игре на сцени

Мирна Пијетловић
Луткарске игре на сцени

Источно Сарајево - Организатори 16. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2015.” у Источном Сарајеву увелико су почели да се припремају за ову манифестацију, а нестрпљиву публику од 11. до 15. маја очекује много занимљивих представа.

Мото овогодишњег фестивала “Феномен луткарске игре” исказује се кроз разноврсност луткарских техника и традиционалних театарских форми које ће публици дочарати позоришта из Јапана, Мексика, Португалије, Естоније, Енглеске, Бугарске, Србије и БиХ.

Фестивал је такмичарског карактера. Представе ће оцјењивати стручни жири у саставу: Жана Демикхова из Русије, те Љубица Остојић и Војислав Вујановић из БиХ.

Ове године за конкурс фестивала владало је велико интересовање, али због концепта и високих критеријума, који су постављени на досадашњим фестивалима, селектор и директор фестивала Витомир Митрић одлучио је да у програм уврсти 12 представа.

- Засноване на елементима традиционалног театра и класичне бајке, представе које ће се извести на фестивалу, кроз нове луткарске форме и истраживања модерних умјетничких израза, доносе феноменалну игру и визуелну експресију - рекао је Митрић.

Фестивал ће отворити “Рефлексија анимације”, у извођењу ансамбла Националне академије за позориште и филм “Кр. Сарафов”, из Софије, Бугарска. Публика ће имати прилику да први пут види представу из Јапана, “Причу о птици”, док Државно луткарско позориште из Старе Загоре, Бугарска доноси фантастичну трансформацију “Чаробњака из Оза”.

- Кроз игру марионета, представа “Циркус инсеката”, Марионетског позоришта из Лондона, удише нови живот у традиционалне технике које се користе у Викторијанским трик марионетама - најављује Митрић неке од комада које ће бити одигране на фестивалу.

Фестивал доноси и најљепше представе из Србије и БиХ, које ће публици донијети дах савременог израза, а нова представа Позориштанца “Пуж” са Бранком Милићевићем Коцкицом затвориће овогодишњи фестивал.

Мексико

- Ове године први пут на фестивалу учествује позориште из Мексика. Позориште “Ла кукараћа” ће се публици представити кроз “Пјесму Шамана”, и причу о богатој традицији мексичке историје - рекао је Витомир Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана